SAS er klar på sælge aktier for at nedbringe gælden

Luftfartsselskabet SAS vil måske sælge aktier for at rejse penge. Derfor indkaldes der til generalforsamling.

Baseret på torsdagens lukkekurs for SAS-aktien vil en potentiel aktieudvidelse på 66 millioner aktier kunne rejse godt 1,4 milliarder kroner for SAS. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

SAS vil gerne kunne udstede op til 66 millioner nye aktier - svarende til en udvidelse af aktiekapitalen på 20 procent - for at rejse penge. Derfor bliver ejerne nu indkaldt til ekstraordinær generalforsamling for at give bestyrelsen lov.

Det skriver SAS i en fondsbørsmeddelelse.

- Bestyrelsen er ikke fast besluttet på at udnytte denne mulighed, men vil - oven på en evaluering på alternative finansieringsmetoder - gerne have muligheden, hvis markedssituationen eller andre situationer er favorable, skriver SAS' bestyrelse.

Det understreges i meddelelsen, at de seneste år har været markant bedre finansielt for SAS. Selskabet giver nu overskud efter i en lang periode at have præsenteret den ene finansielle kæberasler efter den anden for sine aktionærer.

Baseret på torsdagens lukkekurs for SAS-aktien vil en potentiel aktieudvidelse på 66 millioner aktier kunne rejse godt 1,4 milliarder kroner for SAS.

- SAS har fået stærkt momentum i forretningen efter at have gennemført store tilpasninger af virksomheden over de senere år.

- Og som ejer vil vi gerne bidrage til at sikre, at selskabet kan fortsætte den sunde udvikling, skriver finansminister Kristian Jensen i en pressemeddelelse.

Mens bestyrelsen skriver, at beslutningen ikke er taget, indregner aktiemarkedet allerede udsigten til, at eksisterende aktionærer bliver udvandet.

Aktierne i SAS dykker 7,2 procent til 19,4 kroner. Til den pris vil aktieudvidelsen kunne rejse 1,3 milliarder kroner.

Flyselskabet har en rentebærende gæld på 9,9 milliarder svenske kroner.

  • SAS er ejet af den danske, svenske og norske stat samt private og institutionelle investorer.

  • Norge og Sverige støtter ifølge Finansministeriet at give SAS's bestyrelse muligheden, men vil ikke selv købe nogle af de potentielle nye aktier.

  • Det vil Danmark dog gerne, skulle det blive aktuelt. Det for at opretholde sin ejerandel på 14,2 procent af SAS.

  • Ud over Danmarks ejerandel på 14,2 procent ejer Sverige 17,1 procent af SAS, Norge 11,4 procent, Wallenberg 7,5 procent og andre investorer de sidste 49,7 procent.

/ritzau/