Regningen kan meget vel ende hos de danske skatteborgere, når det danske postvæsen skal reddes efter et blodrødt 2016-resultat, der har tømt kassen fuldstændigt.
Men hvor mange penge landets største parti, Socialdemokraterne, er klar til at smide efter Postnord, vil postordfører, Christian Rabjerg ikke ud med:
- Det kommer jeg ikke til at give noget klart svar på. Men som det ligger i øjeblikket, bliver det dyrt, hvis staten skal betale hele regningen, siger Christian Rabjerg.
Det danske postvæsen har fået en række knubs og blå mærker, siden det i 2009 fusionerede med det svenske Postvæsen og blev til Postnord.
Det skyldes ikke mindst, at brevmængden er faldet med over 70 procent, siden forsendelserne toppede i 1999. Den danske del af koncernen har kørt med underskud siden 2012 og ramte bunden i 2016 med et underskud på 1,5 milliarder kroner.
I dag har transportminister Ole Birk Olesen (LA) indkaldt til krisemøde i Folketingets postudvalg, 12 dage efter det blodrøde regnskab blev offentliggjort af Postnord-koncernen.
På tide, mener Christian Rabjerg:
- Havde det været et privat selskab, ville der være tale om en konkurs. Det er en ekstremt alvorlig situation. Jeg forventer, at ministeren tager ansvar nu. At han som repræsentant for staten har en plan for, hvordan vi kommer videre. Han har den viden, der gør det muligt at lave de planer, der gør, vi kan komme videre fra den situation, vi står i.
Ole Birk Olesens svenske ministerkollega, Mikael Damberg, har fra regnskabets offentliggørelse været aktiv i de svenske medier og oplyste i går, at et hold juridiske og finansielle rådgivere er i færd med at gå fusionsaftalen igennem for at se, hvad der ligger af alternativer, så de svenske skatteborgere slipper for at slippe for moradset i den danske del af Postnord:
- De udtalelser er ekstremt alvorlige, at de ikke ønsker at betale på trods af, at de ejer 60 procent af selskabet. Men det er vigtigt, vi ikke kun hører fra den svenske men også den danske minister, siger Christian Rabjerg.
Liberal Alliances postordfører Villum Christensen har offentligt overvejet muligheden for, at staten giver slip på Post Nord. Men en konkurs i Postnord hører til blandt de dyre alternativer.
Det vil koste staten over fem milliarder kroner at lade Postnord gå konkurs, fordi 3.200 medarbejdere (30 procent) er ansat på tjenestemandskontrakter, der sikrer dem løn tre år frem.
- Det duer ikke, at det eneste, vi hører, er privatisering, som vil koste over fem milliarder kroner. Det er på tide, der kommer en voksen på banen, så vi kan komme videre i forligskredsen, siger han.