Danmark er kommet en dag nærmere en storkonflikt.
Det er hovedoverskriften, efter at parterne på det kommunale område gik hver for sig klokken ét i nat efter 15 timers forhandlinger i Forligsinstitutionen.
Og knasterne er de samme, som de hele tiden har været. Der er hverken opnået enighed på lønsspørgsmålet for de kommende tre år eller på lærernes arbejdstidsaftale og den betalte frokost til de statsansatte.
- Vi har da i hvert fald fået brugt timerne. Jeg synes ikke, at vi er kommet hinanden nærmere, siger den kommunale topforhandler, FOA-formand Dennis Kristensen.
På den anden side af forhandlingsbordet var der heller ikke meget optimisme at spore efter forhandlingerne.
- Positionerne er nogenlunde, som da vi mødte hinanden i morges. Man skal have luppen frem for at se bevægelsen, og der er stadig uenighed omkring løn, lærernes arbejdstid og spisepausen, siger KL's topforhandler Michael Ziegler.
Formand rasede før mødet
Fronterne var allerede trukket hårdt op, inden de satte sig til rette i Forligsinstitutionen klokken 10 i går.
En artikel i Politiken havde nemlig fået FOA-formand Dennis Kristensen til at se rødt.
I artiklen var KL's administrerende direktør, Kristian Wendelboe, citeret for, at en storkonflikt på det offentlige område vil blive så voldsom, at man på Christiansborg er nødt til at forhindre, det kan ske igen.
- Jeg kan kun tolke KL's optræden på én måde: De ønsker ikke et forlig – de vil have en konflikt, sagde Dennis Kristensen inden mødet.
Efter forhandlingerne i Forligsinstititutionen kaldte Dennis Kristensen udmeldingen for en trussel. Han mente dog ikke, at det havde spændt ben for forhandlingsklimaet.
- Nu har vi ikke direktøren her til at sidde og skælde os ud, men jeg kan ikke stå her og sige, at der er kommet den store forbrødring, og at vi kan præsentere jer for et forlig. Vi kan heller ikke præsentere jer for et sammenbrud, så vi står nok nogenlunde på samme sted som i morges, siger Dennis Kristensen, der endnu engang slog fast, at musketereden står fast på både løndelen, lærernes arbejdstid og de statsansattes spisepause.
FOA-formand Dennis Kristensen efter mødet:
Michael Ziegler fortalte efter forhandlingerne, at han havde noteret sig artiklen i Politiken, men at han langt fra lægger det samme motiv i den som modparten.
- Jeg synes, at den avisartikel bliver fortolket helt vildt forkert. Artiklen udtrykker en bekymring i forhold til, hvor vi er på vej hen, og hvad der er de overordnede og langsigtede konsekvenser. Nogle opfatter det som en trussel, men det er det bestemt ikke, sagde han.
Ziegler: Jeg er et optimistisk menneske, men
Parterne på det kommunale område mødes igen på søndag, hvor de skal forsøge at nå helt i mål, inden en konflikt bryder ud tidligst 22. april.
Både arbejdstagerne- og giverne mener dog stadig, at man kan nå en aftale inden deadline.
Men der er et stykke vej endnu.
- Vi kan sagtens nå at blive enige om en aftale, hvis der er vilje til at bøje sig. I dag har det skortet på viljen, tror jeg, siger Dennis Kristensen.
Michael Ziegler fra KL mener, at lønuenigheden er så lille, at det ikke alene berettiger en storkonflikt.
På trods af den vurdering er de nervøse panderynker blevet dybere.
- Jeg er generelt et optimistisk menneske, men jeg må også sige, at igennem den tid vi har været i Forligsinstitutionen, der har jeg fået et stigende antal sommerfugle i maven. Jeg bliver mere og mere nervøs for, hvor det her bevæger sig hen. Dagens forløb har ikke beroliget mig, siger Michael Ziegler.
Senere i dag er parterne på det regionale område indkaldt til forhandlinger i Forligsinstitutionen, mens det er de statsansattes tur på lørdag.