Professor om Postnord-sag: Svært at sagsøge Danmark for at effektivisere

Et svensk medie skriver, at Sverige vil sagsøge den danske stat for brud på aftale om Postnord. Sagen kan blive svær at løfte i retten, mener to professorer.

Den svenske stat har ifølge Dagens Nyheter informeret den danske stat om sine forberedelser. DR Nyheder har søgt aktindsigt i henvendelsen. Det svenske Näringsministerium afviser dog at udlevere dokumentet. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen, Scanpix)

Den svenske stat overvejer at hive den danske stat i retten for at have digitaliseret livet ud af det dansk-svenske postselskab Postnord AB.

Det skriver den svenske avis Dagens Nyheter, som citerer en anonym kilde.

Ifølge kilden har Danmark brudt en loyalitetsklausul, fordi den omfattende digitalisering i Danmark har taget brødet ud af munden på det dansk-svenske postvæsen.

- Der er i aktionæroverenskomsten en klausul om, at parterne loyalt skal samarbejde om selskabet. Havde det været to almindelige aktionærer, kunne man godt argumentere for, at hvis den ene træffer en beslutning, som bringer selskabets liv i fare, er det brud på loyalitetsgrundsætningen, siger Søren Friis Hansen, juraprofessor ved Copenhagen Business School.

Klausulen stammer fra fusionen mellem det svenske og danske postselskab i 2009.

Men siden 2010 har Postnord Danmark kørt med underskud ikke mindst på grund af den omfattende digitalisering i Danmark, der har sat skub i faldet i brevmængden på cirka 20 procent om året.

Svært at få igennem

Selv om der kan være tale om et reelt brud på loyaliteten til de svenske medejere, ville et sådan søgsmål blive svært at overbevise en domstol om, mener Søren Friis Hansen.

- Det er ikke nemt at komme igennem med sådan en påstand, siger han og tilføjer:

- Det, der kunne være argumentet, er, at ved at gennemføre en så kraftig digitalisering i Danmark, så har Danmark som aktionær handlet illoyalt over for den svenske modpart.

Grundloven er dansk, ikke svensk

Professor i økonomi ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh mener ikke, der er hold i påstanden om, at Danmark skulle have forbrudt sig mod aktionæroverenskomsten.

- Digitaliseringen og Postnord har ikke noget med hinanden at gøre. Jeg mener, at den danske stat som aktionær har handlet på selskabets vegne hele vejen igennem, siger han.

- Hvad man i øvrigt måtte mene omkring, hvad der sker i det danske samfund, kan man jo ikke regulere igennem et ejerskab i Postnord. Vi har trods alt en grundlov i Danmark, der bestemmer, hvad politikerne beslutter, og vi er nødt til at effektivisere det danske samfund.

Postnord Danmark har fremlagt en redningsplan, der skal omstille produktionen, så den er økonomisk bæredygtig i fremtiden. Men redningsplanen indebærer en regning til de to statslige ejere på samlet tre milliarder svenske kroner, noget som den svenske stat har imødegået med stor skepsis.

Fortrolighed

Den svenske stat har ifølge Dagens Nyheter informeret den danske stat om sine forberedelser.

DR Nyheder har søgt aktindsigt i henvendelsen. Det svenske Näringsministerium afviser dog at udlevere dokumentet:

- Det pågældende dokument afsløres ikke med henvisning til fortrolighed i henhold til det retlige område som angivet i den vedlagte officielle erklæring, skriver Christine Leandersson, der er enhedschef i Näringsdepartementet, til DR Nyheder.

POSTNORD AB

  • Postnord AB er holdingselskabet for en koncern, som tilbyder kommunikations- og logistikløsninger i Sverige, Danmark, Norge og Sverige. Postnord har hovedkvarter i Solna i Sverige.

  • Koncernen har cirka 33.000 ansatte - for fem år siden var der over 40.000 ansatte.

  • I Danmark er 10.000 ansat i koncernen. Men her er der også barberet voldsomt ned de senere år.

  • Siden 2000 er brevmængden i Danmark faldet med 90 procent. Sidste år faldt brevmængden 20 procent i Danmark, mens den faldt syv procent i Sverige.