Professor om bidragssatser: Politikere bør agere stopklods for EU-regler

De øgede bidragssatser skal ikke imødegås politisk ved at deregulere, men ved at undgå nye EU-regler, mener professor Jesper Rangvid.

Fra 1. juli hæver Nykredits datterselskab Totalkredit bidragssatsen for næsten en halv million kunder med 15-46 procent. Hårdest går det ud over de afdragsfrie lån. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)

De danske boligejere skal slippe for nogle af Folketingets krav til realkreditinstitutterne, der har været med til at få bidragssatserne til at ryge i vejret. Det mener støttepartierne i blå blok.

Dansk Folkeparti foreslår en "afreguleringskommission", mens Liberal Alliance ønsker at fjerne kravet til en såkaldt gældsbuffer på to procent.

Men at rulle nye danske regler tilbage er en dårlig idé, mener Jesper Rangvid, professor ved CBS.

- Det er efter min vurdering alt for tidligt at rulle nogle af de danske krav tilbage, som jeg vil kalde mere fornuftige, siger Rangvid, der som formand for Rangvid-udvalget var med til at foreslå flere værktøjer til regulering af det danske kapitalmarked.

Nykredit forklarer, at de hævede bidragssatser skyldes regulering, både fra Folketinget - men især, som er på vej fra EU. Og det er snarere over for EU, politikerne bør sætte ind og agere stopklods, mener Jesper Rangvid:

- Nogle af de fremtidige krav, som der er stor usikkerhed omkring, er jeg ikke stor tilhænger af. Jeg synes langt hen ad vejen, at de virker overflødige for danske realkreditinstitutter. Jeg så hellere, at politikere kæmpede for at undgå dem end at rulle noget tilbage, som er blevet indført.

Han foreslår samtidig, at det prioriteres politisk, at tingene regnes igennem, inden man beslutter noget politisk. For at give et sådan regnestykke troværdighed, kunne man lade en hurtigtarbejdende gruppe stå for det regnestykke, foreslår han:

- Der er ikke nogen, der sidder med det forkromede regnestykke, der viser, om bidragsstigningerne afspejler det øgede kapitalkrav. Om det er 100 procent eller 50 procent af Nykredits kapitalkrav, det er ikke til at sige. Så det ville der klart være fornuft i at få regnet i gennem.