Den dansk-svenske postkoncern, Postnord, taber hver måned et stort millionbeløb, fordi behandlingen af en statslig redningsplan på 1,7 milliarder kroner trækker ud i EU-Kommissionen.
Sidste år lancerede et hårdt presset Postnord Danmark en ny produktionsmodel, der skal gøre det muligt at tjene penge på at fordele post og pakker i fremtiden.
Det er nemlig svært i øjeblikket, hvor danskerne foretrækker de digitale frem for de fysiske breve.
I efteråret fik Postnord overtalt ejerne, den danske og svenske stat, til at skyde 1,7 milliarder kroner i virksomheden. Men protester fra private brancheorganisationer har trukket statsstøtten i langdrag, skriver Jyllands-Posten.
- Vi vil selvfølgelig gerne have en godkendelse hurtigst muligt, så omstillingen kan sættes i gang, og selskabet begynder at tjene penge, siger finansminister Kristian Jensen (V) til Jyllands-Posten.
Det er EU-Kommissionen, der skal give tilladelse til, at den danske og svenske stat kan overføre milliardbeløbet til det trængte datterselskab Postnord Danmark.
Post og pakker
I januar lagde Postnord post og pakke-afdelingerne sammen i én enhed. Dermed kan der skæres en stor luns af arbejdsstyrken og udgifterne.
Men omkring en tredjedel af medarbejderne i Postnord Danmark er tjenestemænd, som har krav på tre års løn ved en afskedigelse. Og ifølge Postnord får de ikke en fyreseddel, før der er en afklaring ved EU.
- I perioden frem til EU-Kommissionens afgørelse om finansieringsløsningen i forbindelse med omstillingen i Danmark sker der ingen yderligere afvikling af medarbejdere med særlige vilkår, skriver koncerner i sit seneste regnskab.
- Effekten indfinder sig først, når vi kan reducere bemandingen som planlagt, hvilket sker, når EU-Kommissionens godkendelse er på plads, står der.
Ulovlig statsstøtte?
Ifølge Finansministeriet går godt totredjedele af kapitaltilførslen til at betale for afskedigelser af tjenestemænd, mens den resterende del skal hjælpe Postnord med at omstille sig til den nye model.
Men den går ikke, mener Postnords konkurrenter.
- Man kan godt godkende noget støtte til at afskedige tjenestemænd, men man skal jo ikke give for meget. Det regnskab er ikke gjort tydeligt op, og vi mener, at støtten går ud over det, man kan godkende, siger Lena Sandberg fra advokatfirmaet Gibson, Dunn og Crutcher til Jyllands-Posten.
Hun repræsenterer brancheorganisationen ITD, som har en række medlemmer, der er i konkurrence med Postnord.
Lena Sandberg forventer en afklaring inden sommerferien.
Sidste år faldt brevmængden med 18 procent i Danmark. Siden 2000 er brevmængden faldet med 79 procent.
Postnord Danmark kom ud af 2017 med et driftsunderskud på 838 millioner kroner.