Portræt: EFI skulle være kronen på skattechefens værk

Med over fire daglige tweets signalerede Skat-direktøren, at han gik til arbejdet med en mission om åbenhed. Men den 47-årige Rønnow Simonsen blev overhalet af alle skandalerne.

47-årige Jesper Rønnow Simonsen ville måles på EFI. Men da inddrivelsessystemet blev lagt i graven i efteråret 2015, hold han stædigt fast i sin stilling. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Mens skandalerne har hobet sig op i og omkring Skat, og folk er faldet som fluer omkring topchefen, Jesper Rønnow Simonsen, har skatteminister Karsten Lauritzen (V) holdt hånden over den 47-årige direktør, der har udvist en imponerende evne til at holde fast i roret, mens Skat er blevet kastet rundt i et hobetal af kriser.

Men i dag hørte tilliden op, og Jesper Rønnow Simonsen, der har besiddet jobbet siden december 2012, er blevet fritstillet.

Det startede ellers godt med forsikringer om større åbenhed og transparens. Og så skulle et skidt forhold til befolkningen pudses af og forbedres.

Ville måles på Efi

Jesper Rønnow Simonsen kom fra en stilling som direktør i Københavns Kommunes største forvaltning, Børne- og Ungdomsforvaltningen, hvor han havde ansvar for forvaltningens økonomi, styring, it og indkøb.

Og det var netop erfaringerne med it-løsninger og projektstyring, som gjorde ham til den rette mand til direktørjobbet.

Problemerne med det digitale inddrivelsessystem, EFI, var allerede udtalte, da Rønnow satte sig i chefstolen, og internt i Skat gik systemet under navnet 7-9-13, fordi det først skulle være indført i 2007, så 2009, men først blev realiseret i 2013 - Jesper Rønnows første år som øverste direktør i Skat.

Til Politiken sagde Jesper Rønnow:

- Det er jo den vigtigste del af min opgave at få EFI op at køre og at få nedbragt restancerne. Kan jeg ikke løse opgaven, er jeg ikke den rette mand til jobbet.

En udtalelse, han senere har fortrudt.

Ulovligt system

For EFI kom aldrig til at køre ordentligt, og Jesper Rønnow blev flere gange advaret mod systemets mange problemer.

Som reaktion på kritikken lagde Rønnow komplicerede diagrammer op på det sociale medie Twitter, som viste systemets detaljerigdom.

I foråret 2015 kritiserede Rigsrevisionen Skat for EFI-systemet, og efter en sønderlemmende - og bekostelig - rapport fra Kammeradvokaten, blev EFI-systemet endeligt begravet.

EFI havde tilsyneladende både glemt at opkræve gæld, og så havde det opkrævet gæld, som var forældet.

Pris: 14 milliarder kroner.

Aktiv på sociale medier

Jesper Rønnow blev hurtigt kendt for sin aktivitet på Twitter og LinkedIn. Ved tiltrædelsen slettede han alle sine tidligere profiler og relancerede sin person som spydspids mod et nyt og bedre Skat.

Siden Jesper Rønnow oprettede sin profil på Twitter, har han tweetet ikke færre end 5.730 gange til sine små 3.859 følgere.

Det svarer til over 4,6 tweets om dagen, siden han oprettede sin profil i april 2013.

Ikke et år uden kriser

Selv om de mange tweets bærer præg af en organisation fyldt med positive historier, har Jesper Rønnow været i strid modvind, siden han trådte ind ad døren på hovedkontoret i København.

I 2013 fik Skat flere gange hård kritik for at forfølge personsager. I 2014 var det især ejendomsskattevurderingerne, der plagede styrelsen.

Og 2015 blev mareridtsåret med først udbytteskattesagen, hvor medarbejdere hos Skat uforvarende har udbetalt 12,3 milliarder kroner til udenlandske svindlere - baseret på forfalskede refusionsanmodninger. Og sidst den endeligt skrinlægning af EFI.

- Selvfølgelig var jeg i tvivl om, hvorvidt jeg kunne fortsætte i Skat. Der var jo rigtig meget opmærksomhed omkring begge sager og ikke mindst kombinationen af de to sager. Plus, at vi stadig har udfordringer på ejendomsvurderingsområdet. Det var ikke et rart billede at kigge på, sagde Jesper Rønnow ved årsskiftet til DR Nyheder.

Tilliden i bund

Direktøren slap dog med skrækken. I stedet sendte han fire chefer hjem, fordi han ikke mente, at de havde passet deres arbejde godt nok. Han afviser dog, at det var en rituel ofring, så han selv kunne beholde jobbet:

- Mit udgangspunkt for de hjemsendelser var, at det var alvorlige sager, som burde have en eller anden form for konsekvens i min organisation. Og mine ledere havde ikke levet op til de forventninger, som jeg havde til dem, siger han.

Da det samlede beløb for udbyttesvindel tidligere på ugen blev skruet op med yderligere 3,2 milliarder kroner til 12,3 milliarder, mistede Folketinget tilliden til Jesper Rønnow.

Og i dag sluttede knap tre års tumultarisk ledelse for Skat - en organisation i krise. Og tilliden er lavere, end den nogensinde har været til Skat.

På Twitter afslutter Jesper Rønnow selv tre år i spidsen for Skat med: #Sidstetweet

https://twitter.com/roennowsimonsen/status/769134524789846016

Blå bog

  • Jesper Rønnow Simonsen

  • Alder: 47 år

  • Uddannelse: Cand.polit. fra Københavns Universitet i 1994.

  • Karriere:

  • 2012-2016: Direktør i Skat

  • 2010-2012: Direktør i Københavns Kommunes Børne- og Ungeforvaltning

  • 2006-2009: Sekretariatschef i Overborgmesterens sekretariat i Københavns Kommune

  • 2003-2006: Chef for minister- og ledelsessekretariatet i Kulturministeriets Departement

  • 2001-2003: Administrationschef i Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune

  • Civilstand: Gift med Anne Højer Simonsen

  • Kilder: Skatteministeriet/Ritzau