Et politisk flertal vil give Finanstilsynet langt større muskler, når banker overtræder hvidvasklovgivningen.
Det sker, efter Finanstilsynet fredag politianmeldte Nordea for en lang række overtrædelser af hvidvasklovgivning. Samtidig viser Finanstilsynets indledende undersøgelse efter de såkaldte panama-papirer, at banker stort set ikke fører kontrol med kunders selskaber i skattely.
Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget er enige om, at Finanstilsynet frem over skal kunne udstikke bøder på op til 50 millioner kroner og på op til to gange en månedsløn for bankansatte.
- Jeg mener, at det er åbenlyst, at der skal være en bedre sammenhæng mellem virksomhedernes finansielle styrke, grovheden af overtrædelsen og bødestørrelsen. Og samtidig skal vi have sikret, at mindre virksomheder ikke straffes uforholdsmæssigt hårdt, siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.
- Jeg vil derfor fremsætte det nødvendige lovforslag til efteråret, så udvalgets anbefalinger kan blive gennemført, siger han.
Modellen med bøder op til 50 millioner kroner i særligt grove tilfælde ligner den svenske, hvor det svenske finanstilsyn senest i 2015 gav Nordea en bøde på 50 millioner svenske kroner for gentagne brud på hvidvaskloven.
Hvidvask foregår, når et kriminelt udbytte 'vaskes hvide' i den konventionelle økonomi. Det kan være udbytte fra for eksempel narkokriminalitet og skatteunddragelse.
I Danmark menes omfanget af hvidvask at udgøre godt 20 milliarder kroner om året.
Som det er nu, skal Finanstilsynet anmelde brud på hvidvaksloven, og så skal Bagmandspolitiet, Søik, i tilfælde af lovovertrædelse udskrive bøder. I grelle tilfælde kan brud på hvidvaskloven føre til fængsling i op til seks måneder for bankansatte.