Politikerne på store Nykredit-dag: Det skal være nemmere at skifte realkreditselskab

Flere partier melder sig klar til at hjælpe kunderne i kampen mod høje bidragssatser.

- Konkurrencen har tilsyneladende været alt for lidt eksisterenede på realkreditområdet, siger Hans Kristian Skibby fra DF. (Foto: © Sara Gangsted, Scanpix)

Politikere fra Folketingets Erhvervsudvalg skal her til morgen klokken 9 mødes med Nykredit for at diskutere de såkaldte bidragssatser, som kunder med lån til ejerlejlighed eller hus skal betale til realkreditnstittuterne.

Senere på dagen - klokken 11 - skal politikerne mødes med erhvervs- og vækstministeren om samme sag, der er blusset op, efter at sure kunder i Nykredit og søsterselskabet Totalkredit har kritiseret voldsomme prisstigninger på deres lån.

Og flere partier taler nu for, at det skal være lettere for kunder at skifte realkreditinstitut, hvis omkostningerne på lånene pludselig stiger meget.

- Vi skal sikre en model, der gør det mindre økonomisk tungt for en realkreditkunde at flytte sit engagement fra det ene institut til det andet, siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti.

Samme holdning har De Radikale.

- Det skal være nemmere at kunne skifte som forbruger. Det skal være billigere og lettere, og det ser jeg gerne, at vi kan forhandle en frivillig aftale med realkreditinstitutionerne om, siger erhvervsordfører hos De Radikale, Ida Auken.

Hun foreslår for eksempel en form for frit lejde, hvor kunderne får dækket en del af omkostningerne ved at skifte realkreditselskab, hvis bidragssatserne pludselig stiger.

De Konservative taler også for, at det skal være lettere at skifte selskab.

-Mest mulig konkurrence og mest mulig mulighed for at kunne skifte selskab vil være til gavn for både forbrugere og selskaberne, siger erhvervsordfører hos De Konservative, Brian Mikkelsen.

Han mener samtidig, at stigende bidragssatser bedst kan undgås ved mindre politisk regulering. Men noget kan der gøres.

- Det vil være relevant at se på, om ikke man kan få en tidstermin ind for, hvor lang tid en bidragsstigning kommer til at vare, tilføjer han.

Også LA, SF, Venstre og Socialdemokraterne vil ifølge Børsen gerne se på, at det skal være lettere for kunder at skifte selskab.

Dermed ligger partierne på linje med omkring 33.000 utilfredse kunder i Nykredit og Totalkredit, som har samlet sig i Facebook-gruppen 'Kritiske interessenter i Nykredit og Totalkredit'. De kæmper imod stigningerne på bidragssatserne.

I dag mødes repræsentanter fra gruppen med Jyske Bank og BRFkredit for at få se på mulighederne for at få en bedre låneaftale i hus.