Boligejere: Nykredit glemte at fortælle, at nye lån i Totalkredit var dyrere

En række Nykredit-kunder blev flyttet over i datterselskabet Totalkredit uden at vide, at det kunne koste dyrt på bidragssatsen. Nu er de gået sammen om en klage.

Sanne Vestergaard er administrator i Facebook-gruppen 'Kritiske Interessenter i Nykredit og Totalkredit', som har flere end 27.000 medlemmer. (© DR)

En administrator af Facebook-gruppen 'Kritiske Interessenter i Nykredit og Totalkredit' er ved at lægge sidste hånd på en formel klage til Forbrugerombudsmanden.

Hun - og flere andre i gruppen - er nemlig stærkt utilfredse med, at deres lån er blevet flyttet fra Nykredit til datterselskabet Totalkredit uden at være vidende om, at det betød, at deres bidragssatser kunne stige voldsomt.

Ifølge boligejerne har Nykredit glemt at oplyse, at kunderne med omlægningen af deres realkreditlån vinkede farvel til en sikring af prisniveauet på deres bidragssats, og at banken dermed har overtrådt markedsføringsloven.

I bedste fald har vejledningen om overflytningen været mangelfuld, lyder det fra administratoren, Sanne Vestergaard, der til daglig arbejder som jurist.

- Der er en masse uvidende mennesker, som lige pludselig har siddet med et brevpapir, hvor der har stået et andet navn, end det, de har været vant til. Og når de har spurgt ind til det, har de bare fået at vide, at det skulle de ikke bekymre sig om, for der var ingen forskel. Men det var der, siger hun.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a56d747f6a11f9f0d085c3a9d

Om den mundtlige vejledning har været god nok, om kunderne burde have gennemskuet ”det-der-stod-med-småt”, eller om Nykredit har overtrådt markedsføringsloven, håber de vrede boligejere, at Forbrugerombudsmanden vil tage stilling til.

Bidragssats låst fast efter fusion

Da Nykredit og Totalkredit i 2003 fusionerede afhang Konkurrencerådets godkendelse af, at Nykredit nedsatte bidragssatsen på Nykreditlån og holdt den i ro.

I 2010 begyndte Nykredit – ligesom andre realkreditforeninger – at skrue på bidragssatserne. Men da konkurrencemyndighederne greb ind, begyndte Nykredit at tilbyde sine kunder Totalkreditlån i stedet.

Her gælder konkurrenceklausulen ikke, og de kunder, som omlagde deres lån fra de gamle Nykreditlån til de nye Totalkreditlån, havde derfor heller ikke sikkerhed for, at deres bidragssats ikke ville stige.

Administrator: Under al kritik

Nogle kunder er derfor gået fra en bidragssats på 0,6 procent til én helt op på 2,1 procent for den dyreste del af lånene.

- Vi ser, at Nykredit aktivt har forsøgt at få deres kunder til at skifte deres Nykredit-lån ud med nye Totalkredit-lån, så de har haft mulighed for at skrue på bidragssatsen, siger Sanne Vestergaard.

- Jeg synes, det er under al kritik, at Nykredit udnytter den tillid, som kunderne har haft til dem, til at lave det her nummer.

Siden 2010 er de samlede lån i Nykredit faldet med 31 milliarder, mens der er kommet nye lån for 115 milliarder kroner i Totalkredit siden 2010.

’Kritiske Interessenter i Nykredit og Totalkredit’ har i skrivende stund flere end 27.000 medlemmer, og af dem er cirka 100 med i klagen.

Nykredit: Ærgerligt at kunder har haft dårlig oplevelse

DR Nyheder har siden onsdag morgen forgæves forsøgt at få Nykredit til at fremvise eksempler på, at de oplyser kunderne om, at de helt kan undgå stigningerne i bidragssatsen, hvis de fastholder deres lån i Nykredit.

En oplysning, vi også har ledt forgæves efter på Nykredits hjemmeside.

Nykredit har heller ikke ønsket at stille op til et interview, men skriver i et skriftligt svar til DR Nyheder, at de er ærgerlige over, at nogle kunder har haft en dårlig oplevelse:

"I vores rådgivning gør vi kunderne opmærksom på de relevante forhold omkring de lån, de går ud af, og de lån, de går ind. Herunder også bidragssatsen. Vi har en forpligtelse til at levere god, relevant og individuel rådgivning, og det bestræber vi os på hver eneste dag," skriver privatdirektør i Nykredit, Flemming Haahr Vesterbrandt.

Nykredit og koncernchef Michael Rasmussen har forklaret de upopulære forhøjelser af kundernes bidragssatser med, at bankerne fremover skal leve op til en række skærpede kapitalkrav. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Forbrugerrådet: En uheldig situation

Hos Forbrugerrådet Tænk mener seniorøkonom Morten Bruhn Pedersen, at det er uheldigt, hvis kunderne ikke har fået tilstrækkelig information om vilkårerne efter en omlægning af deres lån.

- Jeg tror ikke, at det var det, som var ånden i de betingelser. At man skulle kunne flytte kunderne over på den her måde, og så alligevel skrue priserne op, siger han.

- Det virker på mig som en udvanding af ånden i den bestemmelse, Konkurrencestyrelsen stillede op for fusionen, siger han.

Morten Bruhn Pedersen understreger dog, at han ikke kan afgøre, hvorvidt det, der er foregået, er ulovligt eller ej.

Vil holde Christiansborg til ilden

Foruden at sende Forbrugerombudsmanden en klage, vil gruppen af vrede boligejere i Nykredit også vende blikket mod Christiansborg og holde politikerne til ilden i sagen.

- Der er nogen derovre, som er begyndt at kigge nærmere på det, og som godt kan se, at det er uhensigtsmæssigt, at et realkreditinstitut kan skrue på bidragssatsen uden at have en reel og veldokumenteret begrundelse, siger Sanne Vestergaard.

Socialdemokratiet har kaldt erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd i sagen om forhøjede bidragssatser.

Et politisk flertal, der foruden Socialdemokratiet består af Dansk Folkeparti, SF, Radikalde Venstre, Alternativet og Enhedslisten, har opfordret Nykredit - og andre realkreditinstitutterne – til at fremlægge dokumentationen bag de forhøjede bidragsatser.

Nykredit har selv forklaret, at de forhøjede bidragssatser skyldes, at EU stiller en række skærpede krav til bankernes kapital. Banken har desuden indvilget i, at gennemgå sine kapitalbehov i den anledning med Folketingets Erhvervsudvalg på et lukket møde 4. marts.

Årsagen til, at mødet holdes lukket skyldes, at der blandt andet vil blive gennemgået en række forretningshemmeligheder.