Mængden af sager om økonomisk kriminalitet vokser, og det seneste år har budt på flere skandaler, der viser, at Bagmandspolitiets muskler måske ikke er store nok.
Sådan lyder det fra Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen, der retter kritik mod politiets økonomiske vagthund.
- Vi vil gerne have et bedre Bagmandspoliti for at sige det rent ud. Der er brug for et bagmandspoliti, der er er mere grundige i gennemgangen af sager og hurtigere i deres afgørelse af, om folk skal tiltales eller ej, siger ordføreren.
Preben Bang Henriksen nævner blandt andet, at Bagmandspolitiet ikke har reageret tilstrækkeligt på indberetninger fra banker i sagen om formodet svindel med skat og moms for 258 millioner eller i sagen om Svindel i Socialstyrelsen.
- Det er bare ikke godt nok, lyder det fra Preben Bang Henriksen.
Bagmandspolitiet måtte i oktober indrømme, at man faktisk havde modtaget en advarsel om mistænkelige pengeoverførsler seks år inden, at Britta Nielsen blev pågrebet.
Sekretariat får flere indberetninger
Frem til november i år modtog Bagmandspolitiets særlige hvidvask-sekretariat 28.807 indberetninger om mistænkelige overførsler, og sekretariatet forventer, at det samlede antal indberetninger vil nå 30.000, inden året er omme.
Det vil være en stigning på mindst 20 procent i forhold til 2017.
Og det stigende antal indberetninger om mulig økonomisk kriminalitet letter ikke bekymringen hos Folketingets retsordførere.
Både Preben Bang Henriksen og Trine Bramsen (S) mener, at der er behov for mere ekspertise hos Bagmandspolitiet, hvis indberetningerne skal blive til reelle sigtelser.
- Vi har alt, alt for mange sager det seneste år, hvor økonomisk kriminelle har fået frit spil, fordi vi ikke har et politi, der er rustet til at gennemskue den her type kriminalitet, siger Trine Bramsen og tilføjer:
- Det er ikke nok bare at omprioritere ressourcer fra en del af politiet til en anden. Der skal massiv oprustning til.
Politiet skal have flere penge
Med næste års finanslov er der lagt op til, at Bagmandspolitiet skal stå i spidsen for efterforskning af flere sager, der stammer fra indberetninger om mulig hvidvask.
Derfor er det på finansloven for 2019 også allerede besluttet at øremærke 30 millioner kroner fra Rigspolitiets budget til Bagmandspolitiets hvidvasksekretariat, hvor der i dag er omkring 30 ansatte. Forventingen er, at det vil betyde en fordobling i antallet af ansatte.
Men det er ikke nok, lyder det fra Preben Bang Henriksen. Han mener, at Bagmandspolitiet har brug for helt nye midler.
- Meget tyder på, at der simpelthen ikke er ressourcer nok, og i det omfang det er tilfældet, så er vi klar flere penge. For det må ikke finde sted, at kuratorer klager over, at der ikke sker noget, når de indberetter til bagmandspolitiet, siger Preben Bang Henriksen, der dog "ikke vil sætte kroner og øre på":
- Vi har nogle mål, og Statsadvokaten må gå ind og kommentere, hvor mange ressourcer, der er behov for, hvis Bagmandspolitiet skal nå dem.
Har I som politikere svigtet, når I ikke har sikret nok penge til, at politiet kan føre sager om økonomisk kriminalitet?
- Det et er jo først nu, vi ser, at der er mange sager, hvor der faktisk ikke er sket noget hos Bagmandspolitiet. Derfor er vi klar til at tilføje endnu flere ressourcer, siger Preben Bang Henriksen.
Situationen må vurderes løbende
Statsadvokat hos Bagmandspolitiet Morten Niels Jakobsen har ikke ønsket at kommentere politikernes kritik af enheden for økonomisk kriminalitet.
Han forsikrer dog om, at enheden er "optaget af at håndtere sagerne på den bedst mulige måde".
- Vi gør alt, hvad vi kan, for at nyttiggøre det, der kommer ind, indenfor de rammer, der gælder for vores virksomhed. Det synes vi i høj grad, vi lykkedes med, og vi mener, det vil lykkedes i endnu højere grad nu, hvor vi får tilført flere årsværk. Så må vi løbende vurdere situationen, siger han.
Der er samlet set 129 medarbejdere i Bagmandspolitiet. Blandt andet 33 jurister, 61 polititjenestemænd og 8 specialkonsulenter med økonomisk baggrund.