Drømmen om at sætte nøglen i døren til et sprit nyt hus får mange danskere til at investere i nybyggeri. En af fordele er et minimum af vedligeholdelse, når alt lige fra vandrør til tagsten er helt nyt.
En del investerer ligefrem i byggeri, der er så nyt, at det eneste de kan se, er marken, hvor huset skal bygges og de flotte tegninger fra bygherren – et såkaldt projektsalg.
Antallet af projektsalg er langt over fordoblet på bare tre år, og i 2016 blev der i snit solgt 300 boliger som projektsalg – hver måned. Det viser tal fra Boligsiden.dk.
Men det kan være risikabelt, og det kan Robert Staal tale med om. For ham og de øvrige beboere på Duemosepark i Farum endte boligdrømmen som lidt af et mareridt.
- Forløbet, fra selve udførelsen og frem til vi overtog vore bolig, har været en kamp med 7-8 udsættelser af endelig indflytning med de konsekvenser, det nu engang har. Og så har der været en række byggetekniske forhold, som ikke har været i orden, fortæller han.
Badeværelserne mangler
Bygherren Casa Futura er så forsinket med byggeriet, at Robert Staal og familien - der er rykket til Farum fra København, for at deres datter kan begynde i institution - må bo til leje ad flere omgange, før de kan flytte ind i huset.
Robert Staal indgår en aftale med Casa Futura om kompensation og får udbetalt 250 kr. pr. hverdag i det halve år byggeriet er forsinket. Penge der går til at dække udgifter til husleje, ekstra flytninger og opmagasinering af møbler.
Omsider kan familien rykke ind i deres nye hjem, men huset er langt fra færdigt.
- Badeværelset på første sal og i stueetagen var ikke klar til at blive taget i brug. Så vi må lave en aftale om, at de først laver det ene badeværelse og så det andet, så vi kan bo her. Og så går der derefter et langt stykke tid, før indkørsel og facader og andre ting og sager bliver lavet, siger Robert Staal.
Håndværkerne bliver færdige, men snart viser det sig, at huset er fyldt med fejl, og det klager Robert Staal over til Casa Futura og firmaets direktør Jon Søberg.
- Svaret på det er, at det er os, som er et problem, fordi vi ikke betaler for de ting, som ikke er lavet endnu, siger Robert Staal.
Skal renoveres for en million
Han vurderer, at han har brugt 75.000 kr. af egen lomme på at få dokumenteret problemerne og på konsulentbistand. Sammen med de øvrige beboere på Duemosepark går han rettens vej og får medhold.
Men i mellemtiden er Casa Futura gået konkurs, så sagen ender hos byggeskadeforsikringen, der hyrer civilingeniør og byggeriekspert Tommy Bunch-Nielsen til at gennemgå boligerne.
Efter at have skilt et af husene ad, kan han sætte pris på, hvad det vil koste at rette fejl og mangler på Duemosepark.
- Det er en lille million pr. hus. Og det er sådan ca. en tredjedel af husets værdi, som de skal renoveres for, siger Tommy Bunch-Nielsen.
Det er et stort arbejde, men Tommy Bunch-Nielsen er fortrøstningsfuld.
- Det ender godt. Vi får lavet husene i stand, så de er i orden og kan sælges igen. Det tager bare noget tid.
Også problemer i Silkeborg
Men beboerne på Duemosepark i Farum er ikke de eneste, der har dårlige erfaringer med Casa Futura.
På Oslovej i Silkeborg er der også problemer. Teddy Pedersen flytter ind sit Casa Futura-hus i april 2012, men her mere end fem år efter, døjer han stadig med byggefejl.
- Der skal være et fald på badeværelset på tre cm. Det er der ikke. Gulvet er fladt. Det gør, at der er risiko for, at vandet kan løbe over brusekabinen. Ligeledes har vi en ventilationsskakt, som heller ikke giver ordentlig luftventilation. Der er lavet en fugtmåling i forhold til træets skelet indvendig, og der er målt fugt, som kan danne grundlag for råd og svamp, siger han.
Jon Søberg skriver i en mail til kritikken, at han har fået flere henvendelser fra Teddy Pedersen om diverse forhold, men at det efterhånden er ”døet ud”, og at huset konstruktionsmæssigt ikke kan sammenlignes med husene i Farum.
Farligt for børn
Men det er ikke kun husene på Oslovej, der er problemer med. Der mangler fortsat gadebelysning, de grønne arealer ligger ufærdige hen, og Casa Futura har efterladt en åben brønd og et vandhul uden nogen form for afskærmning.
- Det vil jo ikke være særlig rart, hvis vores søn eller andre små børn falder ned i sådan et vandhul. Jeg har flere gange set små børn lege herude i området, og det er da bekymrende, siger en anden af vejens beboere, Thomas Overgaard.
Jon Søberg hævder imidlertid, at fællesarealerne og vejen ved boligerne i Silkeborg er gjort færdige.
Et eller andet er da gået galt
Bygherren har i det hele taget svært ved at genkende de forhold, Casa Futura kritiseres for.
Ikke mindst i forhold til de massive problemer på Duemosepark i Farum.
- Hvis det er rigtigt, at de huse har de skader, så er jeg selvfølgelig ked af det. Og jeg stiller mig helt uforstående overfor det, fordi de er bygget af anerkendte byggevirksomheder med anerkendte materialer, som er godkendt. CE-mærket. Så det er stadig lidt svært for mig at forstå, at det skulle være tilfældet, siger Jon Søberg.
Han medgiver, at det er problematisk, at hvert hus nu skal renoveres for en million kroner.
- Et eller andet er da gået galt, men jeg kan ikke lige sætte fingeren på, hvad det er. Hvis billedet er, som I beskriver, så er det da meget ulykkeligt. Det er jeg da enig i. Men når jeg ser på vores mangelbilleder generelt, så adskiller det sig ikke fra andre byggefirmaer, siger Jon Søberg.
Casa Futura er fortid, og Jon Søberg er i dag ansat som direktør i Dansk Byggeselskab A/S.
Selskabet bygger aktuelt boliger i blandt andet Hørning syd for Aarhus, men her skal de kommende beboere ifølge Jon Søberg ikke frygte, at historierne fra Farum og Silkeborg gentager sig.
- Altså for det første er Dansk Byggeselskab et helt andet koncept. Det har ikke noget med Casa Futura at gøre. For det andet er ejerkredsen i Dansk Byggeselskab sådan stillet, at vi ikke behøver have pengeinstitutter involveret. Det var nok det, der var uheldet i Casa Futura. For det tredje, så har vi en anden entreprenørkreds til at bygge boligerne. Vi har lige afleveret de første boliger, og de er stort set mangelfri, siger Jon Søberg.