Hvis boligejerne i postnummer 4951 Nørreballe på Lolland føler, at boligskatterne er lige lovlig høje i forhold til, hvad deres bolig egentlig er værd, så er der nok noget om snakken.
Skat har nemlig vurderet samtlige af de 21 huse, der er solgt siden 2011 i Nørreballe, for højt. Dermed er der god grund til at tro, at netop boligejerne i det postnummer, der kan se frem til lavere vurderinger, og måske penge tilbage i ejendomsskat, når Skat indfører det nye ejendomsvurderingssystem i 2019.
Og den tendens går igen i resten af landsdelen Vest- og Sydsjælland. En analyse, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har foretaget viser, at seks ud af 10 boliger i landsdelen er vurderet for højt i forhold til, hvad boligerne reelt er værd, når de bliver sat til salg.
Hvis du vil se, om boliger, der minder om din er vurderet for højt eller for lavt så klik på linket nedenfor.
Lav boligskat hjælper ikke
De faldende ejendomsvurderinger kan betyde lavere boligskatter, specielt hvis der som regeringen har lagt op til også bliver skåret i, hvor stor en andel af sin boligs vurdering man årligt skal betale i boligskatter.
De lavere boligudgifter burde umiddelbart gøre det mere attraktivt at købe bolig i landsdelen, hvor nogle områder har været hårdt ramt af krisen på boligmarkedet, der startede med finanskrisen. Men noget mirakel for yderområderne er det ikke, fortæller boligøkonomer, DR har talt med.
- Det er i forvejen så billigt at bo de her steder, at nogle få hundrede kroners nedsættelse i boligskat næppe vil gøre noget. Men man kan håbe, at det vil få salget til at gå en smule lettere og sætte gang i det, siger boligøkonom og direktør hos Boliga, Frederik Rovsing.
Demografien modarbejder
Morten Skak, der er boligøkonom på Syddansk Universitet er enig i Boliga-direktørens vurdering. Han understreger samtidig at det ikke kun er udgifterne til at eje en bolig, som afgør købsinteressen.
- Hele demografien går fra land og ind mod byen, og det vil lavere udgifter næppe ændre på. Der er en lang række andre faktorer som også spiler ind i valget af bolig, siger han.
Det er ikke kun gældende for Vest og Sydsjælland, men gælder også andre yderområder, som typisk er der, hvor ejendomsvurderingerne er for høje i forhold til de nuværende priser.
50.000 kroner for højt
DR’s analyse er foretaget ved at sammenligne 220.000 boliger solgt mellem 2001 og 2016, som DR har fået fra Boliga med boligernes offentlige ejendomsvurdering. Ejendomsvurderingen er hentet via tinglysning.dk.
Analysen viser, at en bolig i Vest- og Sydsjælland i gennemsnit er vurderet 50.000 kroner for højt. Dermed er landsdelen den eneste i Danmark, hvor gennemsnittet af samtlige boliger er for højt. En gennemsnitlig dansk bolig er ifølge analysen vurderet 315.000 kroner for lavt.
Kigger man kun på de 60 procent af boligerne i Vest og Sydsjælland, der er vurderet for højt er gennemsnitsbeløbet næsten 300.000 kroner for højt, hvilket er næsten det samme som gennemsnitsbeløbet for overvurderede boliger på landsplan.
Borgmester: Døduretfærdigt
Kigger man på kommuneplan, er Lolland Kommune den kommune med størst andel af overvurderede boliger. Og den melding er borgmester Holger Schou Rasmussen (A) stærkt utilfreds med.
- Det er simpelthen så døduretfærdigt og viser bare, at man har et system der er i fuldstændig ubalance. Det er en katastrofe, at man i så mange år har kørt med et system, der ikke virker, og jeg synes ærlig talt, man skulle se at få rettet op på de her vurderinger så hurtigt som muligt også gerne før 2019, siger han.
I borgmesterens øjne, så udjævner det kun en smule af uretfærdigheden, at regeringen har meldt ud, at boligejere der har betalt skat af en for høj ejendomsvurdering får deres penge igen.
- Men vi hernede har betalt for meget, så er man sluppet billigere i Nordsjælland og hovedstaden hvor husene er vurderet for lavt. De boligejere får jo ikke en ekstraregning, for de år og udgiften til det har vi alle sammen været med til at betale, samtidig med, at man har givet skattelettelser til de rigeste, siger Holger Schou Rasmussen.
Lave vurderinger kan også give problemer
Selvom Lollands borgmester ser frem til at få rettet op på de fejlagtige vurderinger, så er han ikke kun glad ved udsigten til de lavere vurderinger.
Han peger på, at det i forvejen næsten er umuligt at låne penge til at købe hus for i nogle yderområder, og han frygter, at de lavere vurderinger kan være med til at forstærke den effekt.
- Hvis man sidder med et lån til 600.000 og vurderingen falder til 400.000 så risikerer nogle mennesker at komme i klemme. Så jeg vil stærkt opfordre til, at regeringen allerede indfasningen overvejer, hvordan man vil afbøde eventuelle konsekvenser for ejere af billigere boliger, siger Holger Schou Rasmussen.
Boligerne i Lolland Kommune er i gennemsnit vurderet 143.000 kroner for højt.
FAKTA OM EJENDOMSSKATTER
- •
Som boligejer i Danmark betaler man to former for skat: Grundskyld og ejendomsværdiskat
- •
Grundskyld:
- •
Ejendomsværdiskat:
- •
Regeringen vurderede at omkring 10 procent af alle boligejere i 2013 betalte skat af den aktuelle ejendomsvurdering