Tirsdag slog politiet til mod et omfattende netværk af organiserede kriminelle, der skal have unddraget statskassen for op mod en halv milliard kroner.
En gennemgang af selskaberne i politiets sigtelser viser, at fire af selskaberne i det påståede svindelnummer er af typen iværksætterselskaber (IVS), hvor man for en krone kan stifte et firma uden at stå personligt til ansvar, hvis selskabet går konkurs med stor gæld.
- Det er voldsomt store beløb, og det kommer ikke bag på mig, at IVS'er er blevet brugt i den her sammenhæng. Det tager ganske få minutter at oprette et IVS, og så skal man kun betale en krone ind på kontoen, så bliver det ikke meget nemmere, siger Tom Vile Jensen, der er erhvervspolitisk direktør for Danske Revisorer.
- Det ville snarere overraske mig, hvis der ikke var IVS'er blandt de her selskaber, siger han.
Politiets gennemgang af svindlen i de enkelte selskaber viser, at der er angiveligt er begået skatte-, moms- og afgiftssvindel i de fire IVS'er for samlet 79,4 millioner kroner.
Samtidig mener politiet, at de sigtede har ført over 100 millioner kroner ind i selskaberne og videre ud i hænderne på kriminelle og dermed gjort sig skyldige i groft hæleri.
To tredjedele af alle tvangsopløsninger
Siden 2014 er der oprettet i alt 35.000 iværksætterselskaber. Det svarer til en tredjedel af samtlige nyoprettede selskaber.
Men i samme periode står IVS'erne for 41 procent af konkurserne og to tredjedele af det samlede antal tvangsopløsninger.
- Bagsiden af medaljen, når man gør det nemt at starte virksomhed i Danmark, er, at det giver en spillebane for dem, der vil snyde. Men vi kan jo se i tallene, at de er stærkt overrepræsenterede i konkurser og tvangsopløsninger, og så må man nok konkludere, at vi ikke var forberedt godt nok på bagsiden af medaljen, siger Tom Vile Jensen.
Ideen bag iværksætterselskaber er at give folk med en frisk iværksætteridé et rygstød, så der ikke er langt fra tanke til handling.
Men alt for sjældent bliver drømmen om at vokse sig stor til virkelighed. Kun tre ud af 100 IVS'er har vokset sig store nok til at blive til et anpartsselskab, som kræver 50.000 kroner i startkapital.
Socialdemokraterne kræver kritisk eftersyn
Siden IVS-typen så verden i 2014, har Erhvervsministeriet ikke evalueret på, om IVS'erne evner at afholde deres skatter og afgifter. Men den tid er kommet nu, mener Socialdemokraterne.
- Lige som jeg synes, det skal være nemt at starte virksomhed, skal det ikke være sådan, at en selskabsform bliver brugt til systematisk at svindle. Og de foreløbige evalueringer har altså ikke indeholdt et kritisk blik på, om der er betalt de afgifter, der skal. Det er nødvendigt, og det vil vi presse på for, siger Jesper Petersen, der er skatteordfører for Socialdemokraterne.
- Den her sag understreger behovet for et kritisk eftersyn af iværksætterselskaberne, siger han.
Danske Revisorer foreslår konkret, at en stifter af et IVS også får et personligt ansvar, så man kan tørre 25.000 kroner af gælden af på direktøren i selskabet.
Men det er Jesper Petersen ikke klar til.
- Vi skal kritisk og præcist have undersøgt, om reguleringen er tilstrækkelig, om der er større omkostninger end fordele ved den her selskabsform, siger han.