Partnerne bag Tyra-feltet, som er Maersk Oil og Dansk Undergrunds Consortium (DUC), er blevet enige om at lægge 21 milliarder kroner i at genopbygge og udbygge offshore-gasfeltet.
Det er den største investering i den danske del af Nordsøen, skriver partnerne i en pressemeddelelse.
Produktion fra Tyra-feltet vil midlertidigt stoppe, mens genopbygningen står på. Produktionen lukker fra november 2019 og forventes genoptaget i juli 2022, fremgår det af pressemeddelelsen.
Genopbygningen gør det muligt for Tyra at fortsætte driften i mindst 25 år.
Efter udbygningen vil feltet kunne forsyne 1,5 millioner danske husstande med gas, når produktionen er på sit højeste.
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) glæder sig over det endelige håndslag på aftalen om genopbygningen.
- Det glæder mig, at investeringsbeslutningen nu formelt set er truffet. Den fulde genopbygning af anlæggene på Tyra-feltet er afgørende for den fortsatte udvikling i Nordsøen.
- Tyra er central infrastruktur - ikke kun for Maersk Oil, men for al indvinding af naturgas i den danske del af Nordsøen, siger han i en pressemeddelelse.
Nordsø-aftale giver skatterabat
Hovedparten af olie- og gasproduktionen i den danske del af Nordsøen stammer fra Tyra-feltet. Men feltet er nedslidt og synker langsomt i havet. Derfor skal der investeres for at genoprette det.
Efter markante fald i olieprisen var det dog ikke umiddelbart attraktivt for olieselskaberne at bruge milliarder på genopbygningen af feltet, lød det.
Derfor forhandlede selskaberne i månedsvis med regeringen om en ny Nordsø-aftale. En aftale faldt på plads i marts 2017. Den sikrer selskaberne skatterabat i ni år, hvis olieprisen holder sig under 75 dollar for en tønde.
A.P. Møller - Mærsk solgte i august Maersk Oil til franske Total. Handlen ventes gennemført i begyndelsen af 2018.
Maersk Oil er Tyra-feltets operatør på vegne af DUC, et partnerskab mellem A.P. Møller - Mærsk (31,2 procent), Shell (36,8 procent), Nordsøfonden (20 procent) og Chevron (12 procent).
I oktober godkendte Energistyrelsen genopbygningen af Tyra-feltet.
/ritzau/