OK-forhandlinger genoptaget: Særligt på ét område er man moderat positiv

Overenskomstforhandlingerne fortsætter i Forligsen efter fem timers pause.

Grete Christensen, forhandler for de regionalt ansatte, forlader Forligsinstitutionen i nat. Forhandlere på det regionale område, var, da de gik i nat, noget mere positivt stemte, end de andre forhandlere. (Foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau 2018) (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Efter fem timer ude i den virkelige verden, var forhandlerne anderledes tavse, da de ankom til Forligsinstitutionen her til formiddag. For noget af den optimisme, man kunne spore, da de forlod stedet i morges, havde de ladet ligge derhjemme.

Fredag valgte arbejdsgiverne at splitte forhandlingerne op, så de ikke længere bliver kørt i ét bredt spor, men i tre mindre spor. Det betyder, at arbejdsgiverne er kommet med separate udspil på de tre områder - det statslige, det regionale og det kommunale.

Og særligt på det regionale område lød det til, at man havde haft et gennembrud i forhandlingerne. Eller i det mindste, at man havde nærmet sig hinanden.

- Begge parter har en hel klar interesse i og et ønske om at lande de her resultater. Så jeg er mest positiv, sagde Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, der forhandler på vegne af de regionalt ansatte, da hun gik hjem i morges.

Også Anders Kühnau, der er Regionernes topforhandler, var behersket optimist, da han gik hjem.

- Jeg synes, at vi nærmer os hinanden, og det gør mig lidt mere tryg i forhold til, at vi undgår en konflikt. Men jeg er ikke tryg, før vi har en aftale.

Der var imidlertid ikke samme optimisme at spore her til formiddag, da Grete Christensen ankom til Forligsinstitutionen.

- Jeg ved ikke, hvad det er, der gør, at vi signalerer, at vi (i regionerne, red.) er tættere på en aftale end andre områder, slog hun fast og fortsatte:

- Men vi sidder ikke derinde dag ud og dag ind uden at bevæge os lidt.

Grete Christensen er ikke sikker på, at det igen er det regionale område, der kommer i fokus hos Forligsmand Mette Christensen i dag.

Bevægelse kan skabe bevægelse

Kommunernes chefforhandler, Michael Ziegler, understreger, at en aftale på ét af områderne kan være positivt for de videre forhandlinger.

- Det er en fordel, hvis der kan lukkes en aftale på ét af områderne, før man forhandler videre på de andre områder, siger Michael Ziegler, chefforhandler for Kommunernes Landsforening.

Det giver hans modpart og forhandler for de kommunalt ansatte, Anders Bondo Christensen, ham ret i:

- Jeg tror, at bevægelse på ét område, kan være med til at skabe bevægelse på et andet. Men vi har en musketered områderne imellem, og den står vi fast ved.

"Tavshedspligten er pinlig vigtig"

I det hele taget er det som om, forhandlerne har fået indskærpet, at de skal være varsomme med at fortælle for meget, om hvad der foregår i forhandlingerne.

- Vi er i en fase af forhandlingerne, hvor det er pinligt vigtigt at overholde tavshedspligten, siger Michael Ziegler.

Så sent som i går fortalte formand for fagforbundet FOA og næstformand for Forhandlingsfællesskabet Dennis Kristensen åbent, at arbejdsgiverne havde opsplittet deres tilbud til lønmodtagere i stat, regioner og kommuner.

Strengt taget er det strafbart at lække oplysninger fra forhandlingerne. Og det irriterer Anders Bondo Christensen, at medierne får lækket så mange oplysninger fra forhandlingerne.

- Det er så ubehageligt, og jeg har været meget irriteret over det. Hvis det er medierne, der får oplysningerne først, ødelægger det forhandlingerne inde i Forligsinstitutionen, siger Anders Bondo Christensen.

Forhandlingerne fortsætter i Forligsinstitutionen i dag, og overenskomstforhandlingerne er i det hele taget gået ind i en afgørende fase.

Der er ikke mulighed for at udskyde forhandlingerne længere, og er der ikke en aftale inden udgangen af april, betyder det storkonflikt, der vil ramme op mod 500.000 offentligt ansatte.

Strejke vil kunne iværksættes fra den 6. maj, mens en omfattende lockout kan træde i kraft den 12. maj.