Odense-borgmester: Embedsmænd skal undersøge Nordea

Borgmester i Odense Anker Boye har sat kommunens direktion i gang med at undersøge, om der er grundlag for at træde ud af kontrakten med Nordea.

Odense Kommune er så etisk som overhovedet muligt, når det kommer til at investere formuen på 1,5 milliarder, siger borgmester Anker Boye (S). (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Odense Kommunes formue på 1,5 milliarder kroner må ikke gå til selskaber, der bruger skattely.

Det mener borgmester i Odense Kommune Anker Boye, som dermed melder sig i koret af kommunalpolitikere, der vil have forvaltninger flere steder i landet til at undersøge muligheden for at afbryde samarbejdet med Nordea.

Det sker, efter de såkaldte Panama-papirer har vist, at Nordea har hjulpet kunder med at oprette selskaber i skattely-lande.

- Hvis der er grundlag for det, så vil vi handle på det. Men nu handler det altså om at se på vilkår og muligheder, og så vil vi vende tilbage til en politisk drøftelse af, om vi skal og kan handle i de her situationer, siger Anker Boye (S).

Udgangspunktet er et forslag fra Brian Skov Nielsen (E), rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, som er klar på at afbryde forbindelsen til Nordea som kommunens bank.

Anker Boye har sat direktionen i gang med at undersøge, om det er en mulighed. Men han advarer mod forhastede beslutninger:

- Vi skal have sikker grund under fødderne. Vi vil handle ansvarligt, som vi gør i alle forhold. Og derfor beder jeg direktionen om at undersøge vilkår, forhold og muligheder, og så kan vi politisk vurdere, om der skal handles, eller om tingene er, som de skal være, siger Anker Boye.

Den 6. april vedtog Odense Byråd at stramme investeringspolitikken et nøk ekstra. Det betyder, at kommunens investeringer nu også skal gå uden om virksomheder, der tjener penge på kul og tjæresand.

- Vi har den lille udfordring som kommune, at de investeringsporteføljer, vi kan få fat i, de er ikke alle sammen helt oppe på det niveau, vi gerne vil have det.

- Men når Odense Byråd signalerer, at vi vil have en høj profil på det her, så er det også for at sige til markedet: vi er også en række store kommuner, der gerne vil gå længere hen ad den vej her. Og derfor er det også et signal til markedet om: indret jer på en måde, så vi kan komme jer i møde så godt som overhovedet muligt.

- Nu er der den her konkrete sag, hvor vi kigger på, om der grund til at handle over for Nordea. Vi som kommune vil have så rent mel i posen, som muligt, hvad angår sådan nogle sager her, siger han.

Nordea: Vi medvirker ikke til skatteunddragelse

I en mail til DR Nyheder skriver pressechef i Nordea Danmark Martin Kjærsgaard Nielsen:

“Vi ønsker hverken at kommentere på konkrete kundeforhold eller politiske forslag, men generelt kan jeg sige, at vi er opmærksomme på, at sagen har skabt utryghed og mistillid blandt kunder.”

Han forsikrer samtidig om, at der ikke er noget at komme efter i Nordeas nuværende praksis:

”Der er desværre mange misforståelser i debatten, men lad mig slå helt fast, at Nordea ikke medvirker til skattemæssige konstruktioner, der kan anses som skatteunddragelse. Vi er i konstruktiv dialog med kunderne for at skabe klarhed, og dialog er et tilbud, der gælder alle vores kunder, naturligvis også de kommunale,” skriver han.

Odense Kommunes investeringspolitik:

  • Der investeres ikke i værdipapirer udstedt af selskaber, der overtræder normer for menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljøbeskyttelse, antikorruption. Der investeres endvidere ikke i selskaber, der er involveret i produktion af tobak, atomvåben eller våben, der er forbudt i henhold til internationale konventioner.

  • Der anlægges en grøn investeringsprofil i forbindelse med investeringerne, som understøtter omstilling fra brug af fossile brændsler til bæredygtige energikilder, hvilket udelukker investering i selskaber med produktion af og primære indtægter fra termisk kul og tjæresand (tilføjet den 6. april).