Ny app skal finde corona-smittede uden overvågning

Dansker forsker med til at udvikle app som bruger bluetooth til at advare, hvis du har været i nærkontakt med en smittet.

Kina, Sydkorea og Singapore har brugt apps i kampen mod Corona med stor succes. Det er dog sket på bekostning af overvågning og kontrol, mener kritikere. (Foto: © Indranil MUKHERJEE, Scanpix)

Kan du huske, præcis hvor du var for to uger siden? Hvem du stod og talte med ved kaffemaskinen, hvem du sad ved siden af i bussen eller stod for tæt på i Netto? Det kan du med stor sandsynlighed ikke.

Men nu har 130 førende forskere i otte europæiske lande – herunder Danmark - sammen lavet en app, der automatisk husker, hvem du har krydset på din vej, og sørger for, at du får besked, hvis du har været sammen med en corona-smittet.

Vel at mærke uden masseovervågning og tvang.

DTU-forsker deltager

Koden bag appen, der skal fungere på tværs af EU's landegrænser, sikrer samtidig fuld anonymitet i overensstemmelse med persondatabestemmelserne i GDPR. Det lover folkene bag the Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing, som projektet hedder.

DR Nyheder har talt med den eneste danske deltager, Sune Lehmann, professor på Institut for Matematik og Computer Science på DTU.

- Det fede ved projektet er, at det er nogle meget dygtige mennesker og ingeniører, der er involveret, siger han.

Han har i flere år arbejdet med netop den slags kontaktsporing, som er grundlaget for den europæiske app. Blandt andet har han udstyret tusind DTU-studerende med mobiltelefoner og kortlagt deres netværk via telefonernes trådløse bluetooth-teknologi.

Husker, hvem du har været tæt på

Statens Serum Institut er også i gang med et projekt, der ud fra vores bevægelsesmønstre skal vurdere, om regeringens tiltag virker - eksempelvis om vi vælger at tage i sommerhus i påsken, selvom statsministeren har bedt os om at lade være. Projektet ser dog kun på helt overordnede mønstre - ikke enkeltpersoner.

Helt anderledes forholder det sig med den fælles-europæiske app. Her er det data på individniveau - altså hver enkelt telefon - der bruges. Forskerne har dog udviklet en metode, så det kan foregå anonymt og inden for GDPR-lovgivningens rammer.

Det foregår ved, at hver enkelt telefon giver sig selv midlertidige 'navne', som opbevares lokalt på telefonen. Hvis brugerne senere tester positivt for virusset, advarer appen dem, der har været i nærheden i de foregående dage - uden at app'en afslører, hvem den smittede er.

- Hvis man skal lave kontaktsporing, er det her måden at gøre det på, siger Sune Lehmann og fortsætter:

- Vi har sikret os, at privacy-delen er totalt skudsikker.

Bluetooth frem for GPS-data

For at kunne gøre dette, bruger forskerne bluetooth-teknologi. Det har sine fordele, fordi det er mere præcist end GPS og teledata. Samtidig behøver man - modsat GPS - ikke at registrere, hvor brugeren har opholdt sig:

- For at værne om privatlivet bruger vi ikke nogen lokationsdata - det er ikke nødvendigt. Kun nærhed (til andre med samme app, red.) betyder noget, forklarer professor Thomas Wiegand fra Det Tekniske Universitet i Berlin og leder af Fraunhofer Heinrich Hertz Institut.

Muligheden for at advare dem, man har været i nærkontakt med, kan blive afgørende, når europæiske lande begynder at lette for de restriktioner, borgerne er pålagt lige nu, fortæller en af initiativtagerne til projektet og leder af det Digitale Epidemiologiske Laboratorium ved den polytekniske læreanstalt i Lausanne, Marcel Salathé:

- Der er kun én forudsætning for en gradvis tilbagevenden til et nærmest normalt socialt og økonomisk liv, og det er at spore fysisk nærhed og straks isolere smittede personer og sætte deres kontakter i karantæne.

Statens Serum Institut er orienteret

En række lande har allerede lanceret apps og webtjenester, der sporer smittede med coronavirus. Både Singapore, Kina og Israel har lanceret apps, der bruger mobildata eller bluetooth til at advare mod smittede, man har været i nærheden af.

Men det har den store ulempe, at man er nødt til at overvåge borgerne forholdsvis omfattende - og så er der risikoen for, at den smittede kan blive identificeret.

Det er blandt andet sket i Sydkorea, hvor myndighederne offentliggjorde smittedes færden, som borgerne kunne følge på et offentligt kort. Ifølge Washington Post blev landets tredje corona-smittede udsat for grov chikane på nettet, da hans identitet blev gættet, og det kom frem, at han havde besøgt et hotel med en kvinde, han angivelig ikke var gift med.

Sune Lehmann, professor på Matematik og Data Science på DTU, har sammen med 129 andre forskere og it-folk bygget en fælles-europæisk corona-app. (Foto: © MIKAL SCHLOSSER, Mikal Schlosser)

Den europæiske app bliver frivillig at deltage i, lover Sune Lehmann, som dog ikke har noget bud på, hvornår en dansk version kan være klar.

For mens blandt andet Tyskland er i gang med at udvikle en officiel app, har danske myndigheder endnu ikke taget stilling til projektet:

- Før vi kan gå i gang, har vi brug for, at nogen på højere sted synes, det er en god idé og går i gang med at sikre den infrastruktur, der skal til. Der skal være et sted, man kan tage hen og få lavet en corona-test, så det officielt kommer ind i den her app, siger Sune Lehmann.

Statens Serum Institut bekræfter over for DR, at man er orienteret om projektet, men det er endnu for tidligt at melde noget ud, lyder det.