Ny aftale om boligskat efter it-koks: Boligejere kompenseres med milliarder

Længe ventet aftale om boligskat er nu på plads.

Det ville have ført til store ekstraregninger til boligejerne, at man sidste år udskød boligskatteomlægningen til 2024 på grund af omfattende it-kaos i skattevæsnet.

Men det er et bredt flertal i Folketinget enige om ikke må ske.

Derfor er der nu indgået en aftale om boligbeskatning, der letter ejendomsværdiskatten med tre milliarder fra 2021 til 2023 og lader grundskylden stige mindre end ellers forudsat fra 2021 til 2024.

Det skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

- Regeringen ønsker tryghed for boligejerne og ro om boligskatterne. Derfor har vi været fast besluttede på, at selv om vi er nødt til at udskyde de nye boligskatteregler fra 2021 til 2024, må det ikke få den konsekvens, at boligskatterne stiger.

- Jeg er derfor rigtig glad for, at vi nu har et bredt flertal, der bakker op om, at der skal være ro om boligskatterne og tryghed for boligejerne i årene, der kommer, siger skatteminister Morten Bødskov (S) i pressemeddelelsen.

Mindst effekt i Hovedstadsområdet

Aftalen gælder alle boligejere og relaterer til de 9,4 milliarder kroner, som staten ville have fået ekstra i skatter på grund af udskydelsen af det nye boligskattesystem.

Det er nemlig ikke muligt at betale tilbage præcis til de boligejere, der mister på udskydelsen. Derfor går lettelsen til alle boligejere.

Ifølge Skatteministeriets beregninger vil aftalen føre til, at boligskatten for ejerboliger i 2024 bliver reduceret med i gennemsnit cirka 20 procent i forhold til, hvis de eksisterende skatteregler var blevet gennemført.

Skattelettelsen er mere end 30 procent i kommuner i landdistrikterne, mens den er mindst i Hovedstadsområdet.

(Foto: © Skatteministeriet)

Kompenserer forkerte ejendomsvurderinger

I en anden og særskilt del af aftalen er man også enig om, at de mange boligejere, som har betalt for meget i boligskat på grund af forkerte ejendomsvurderinger, nu får deres penge tilbage.

Det beløb lyder på cirka 13 milliarder kroner, hvilket svarer til forkerte ejendomsvurderinger i cirka 715.000 boliger, vurderer Skatteministeriet.

- Derudover er jeg også meget glad for, at vi, i takt med at de nye vurderinger kommer ud, kan kompensere de boligejere, der har betalt for meget i boligskat med i gennemsnit 18.000 kroner skattefrit. Det vil nok være et beløb, der falder på et tørt sted hos rigtig mange danskere, siger skatteminister Morten Bødskov.