To dage før sygeplejerskekonflikten går ind i sin tredje måned, kommer Region Syddanmark med en opsigtsvækkende udmelding.
- For en del patienters vedkommende har vi ikke mulighed for at overholde patientrettighederne, som det er nu, siger Mads Haugaard, der er afdelingschef for kvalitet og forskning i Region Syddanmark.
Mange patienter vil derfor ikke kunne komme til undersøgelse eller få tilbudt behandling inden for 30 dage, som de ellers har krav på.
Patientpuklen skyldes primært strejke i regionens visitationsafdeling. Normalt sidder der syv medarbejdere og videresender patienter til privathospitaler, men det er lige nu barberet ned til én medarbejder. De seks andre er gået i strejke.
Og det giver lange ventetider.
Lige nu venter cirka 1.100 patienter i Region Syddanmark på at blive visiteret videre til et privat tilbud, oplyser regionen.
- Dansk Sygeplejeråd har valgt at strejke i den funktion, der under normale omstændigheder hjælper patienter videre, som vi ikke selv kan udrede eller behandle.
- Det betyder, at patienter, der har ret til udredning eller behandling på et andet sygehus, ikke har mulighed for at få rådgivning og hjælp til at komme videre. Så det må patienterne selv prøve at finde ud af, siger afdelingschef Mads Haugaard.
'Jeg har ondt hele tiden
En af de patienter, der stadig venter på behandling, er den selvstændige behandler Anne-Margrethe Petersen fra Gråsten i Sønderjylland.
Hun har problemer med knæet og skal derfor have et nyt.
Operationen skulle have fundet sted 27. juli, men det er blevet udskudt til 5. oktober grundet den nuværende konflikt.
Og den lange ventetid påvirker hende.
- Jeg har ondt hele tiden. For eksempel når jeg cykler. Når jeg skal stå af, gør det rigtigt ondt, siger hun.
Anne-Margrethe Petersen er en af de patienter, der ikke er blevet visiteret videre til et privathospital og dermed har fået brudt sine patientrettigheder.
- Da min operation blev aflyst, ringede jeg til Privathospitalet Kollund, og de gav mig en tid i mandags. Men da visitationen fra regionen ikke var i orden, så var de nødt til at aflyse.
'Det har store konsekvenser for patienterne'
Det er Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd, som skal forsøge at nå til enighed om en ny overenskomstaftale og hermed afslutte strejken.
Hos sygeplejerskernes arbejdsgiver, Danske Regioner, ser man med stor bekymring på, hvad der lige nu sker i Region Syddanmark.
- Det er rigtigt, at vi har en situation, at mange af vores patientvejledere er ramt af strejke, og det betyder, at de ikke kan viderehenvise patienterne til privathospitaler. Det betyder, at patientrettighederne de facto er sat ud af spillet flere steder, siger Anders Kühnau (S), der er formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn.
Er det her et skridt op på konfliktskalaen, at det nu så åbenlyst bliver meldt ud, at man ikke kan overholde patientrettighederne?
- Der er ikke nogen tvivl om, at konfliktens omfang er taget til, også i forbindelse med at Dansk Sygeplejeråd har udvidet strejken. Det er vi rigtig ærgerlige over, fordi det har store konsekvenser for patienterne. Der er mange patienter, som må vente i uvished om, hvornår de kan få deres udredninger, undersøgelser og operationer, siger Anders Kühnau.
Sygeplejesker: Vi tager ansvaret på os
Det er dog ikke en tilfældighed, at Dansk Sygeplejeråd i deres strejke er gået målrettet efter visitationen i blandt andet Region Syddanmark.
Det fortæller sygeplejerskernes formand, Grete Christensen.
- Vi har udtaget forskellige områder, som også rammer visitationen, og det kan også medføre, at det er svært at overholde behandlingsgarantien. Men det er en del af strejken og en direkte konsekvens af den, siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.
Er det ikke en meget voldsom konsekvens for patienterne, at deres operationer bliver udskudt gang på gang, og at de ikke har vished for, hvornår de kan komme til?
- Når vi strejker, så har det konsekvenser, og det kan vi ikke undgå. Ellers ville man ikke mærke strejken, og det er det, der er meningen, så arbejdsgiverne bliver interesserede i at være med til at finde en løsning.
Hvilket ansvar bærer I for denne her situation, at strejken snart kører på tredje måned?
- Det er os, der bærer ansvaret for, at vi har varslet strejken. Det tager vi fuldstændig på os. Derfra har vi et delt ansvar med arbejdsgiverne for, at den ikke er stoppet, siger hun
Anne-Margrethe har måtte lukke forretningen
Det er ikke kun knæet, der bringer smerter for Anne-Margrethe Petersen i Gråsten.
Også hendes virksomhed har fået pådraget sig nogle knubs.
- Det gør jo, at jeg har måttet holde lukket i seks uger, for der troede jeg, at jeg ville være opereret, siger hun.
Derfor er der ikke meget optimisme at spore hos den selvstændige behandler.
- Det er noget hø. Vi kan ikke gøre ved, at de strejker. Jeg tænker ikke, at jeg får det knæ lavet i år. Der er ingen lyspunkter, siger hun.