Nu falder hammeren: I dag får skatte-Sven sin dom

Forstå sagen mod skattemedarbejderen Sven.

Over otte retsmøder har Søiks anklagere forsøgt at overbevise en dommer og to domsmænd om, at Sven og hans danskamerikanske ven skal ubetinget i fængsel for groft bedrageri. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Et nyt kapitel om skandalerne i Skat når i dag sit foreløbige punktum, når der bliver afsagt dom mod den tidligere sagsbehandler hos Skat, 'Sven,' og en nær ven.

De er begge tiltalt for groft bedrageri for 37,4 millioner kroner.

Sven, der nærmest blev landskendt, da han i december sidste år optrådte i DR-dokumentaren milliardkuppet, er central i sagen om svindel med udbytteskat for hele 12,3 milliarder kroner.

Sagen har ført til en række ændringer i Skats kontrol, struktur og ledelse, fordi det siden har vist sig, at Svens godkendelser af falske refusionsblanketter kunne foregå i årevis, uden de blev grebet i Skats kontrol.

Fandt spor under ransagning

I forbindelse med bagmandspolitiets efterforskning af svindelsagen på 12,3 milliarder kroner, ransagede politiet i marts 2016 den 68-årige skattemedarbejders hjem.

Her fandt politiet et brev, der indikerede, at 'Sven' ikke bare havde blåstemplet falske refusionsblanketter, der har sendt milliarder i favnen på udenlandske kriminelle.

Han havde ifølge politiet også hjulpet en god ven med i 2007 at overføre over 37 millioner kroner fra Skat ved at godkende refusioner af udbytteskat.

Det svarer til, at han på det tidspunkt i en alder af 35 år skulle have ejet aktier for to milliarder kroner, hvilket bagmandspolitiet anser som temmeligt usandsynligt.

Bedrageriet kunne lade sig gøre, fordi der ikke var nogen intern kontrol i Skat. Den 68-årige havde en central stilling i det kontor, hvor ansøgningerne om refusion af udbytteskat blev behandlet, sagde Bagmandspolitiets anklager Marie Tullin, da hun procederede for fem års fængsel til 'Sven' og fire års fængsel til den danskamerikanske ven:

- Nogle vil måske hævde, at det er en formildende omstændighed, sagde specialanklager Marie Tullin til dommeren og de to domsmænd i Retten i Glostrup.

- Jeg vil sige det modsatte. Det er en skærpende omstændighed, at man udnytter den manglende kontrol.

Lånte to millioner kroner

Bagmandspolitiet har også kunnet spore beløb den anden vej.

I alt har 'Sven' modtaget to millioner kroner fra dansk-amerikaneren. De beløb, har den nu tidligere skattemedarbejder under hele sagen anført, var alene lån fra hans velhavende ven, der flyttede til den amerikanske delstat Georgia i 2007.

'Sven' fik det første lån i 2006 i form af en bankoverførsel til hans konto i Nordea.

Fra 2011 blev pengene udbetalt i kontanter, når han besøgte sin ven i USA, fordi Skat var begyndt at stille spørgsmål til, hvor de mange penge kom fra.

- Jeg spørger, om han vil låne mig nogle penge, fordi jeg mangler nogen. Jeg har fået kontakt til en kvinde i et land, som jeg gerne vil besøge, har 'Sven' forklaret på et retsmøde i Glostrup.

Den linde strøm af pengeoverførsler er vennens tak for hjælpen og dermed bestikkelse, mener bagmandspolitiet.

- Vandt pengene i poker

Danskamerikaneren, der er 22 år yngre end 'Sven' har nægtet at svare på anklagemyndighedens spørgsmål. Men til sin egen advokat fortalte han, at pengene kommer fra en heldig pokerhånd.

Det har han dog ikke kunnet føre bevis for.

- Pengene kommer fra pokerevents. Private pokerevents i USA og Canada. Det er private pokerturneringer. Der kan folk godt lide at være anonyme, så jeg kan ikke nævne de folk, jeg har spillet med, forklarede han til sin forsvarer, Lars Henriksen.

Han har desuden forklaret, at han lægger stor vægt på at være en god ven.

Forældede forhold

Der er en forældelsesfrist på 10 år i sager om groft bedrageri, og da politiet først fik mistanken om svindlen i 2016, havde de kun lidt mere end et år til at dokumentere mistanken.

De to tiltalte blev anholdt og sigtet i sagen i maj 2017 – fire måneder før sagen formentlig ville være blevet forældet.

Ifølge anklageren fik den danskamerikaneren udbetalt yderligere 11 millioner kroner i 2004. Dette forhold er dog ikke med i sagen, formentlig fordi det er forældet.

Dommen forventes afsagt klokken 11 i dag.