Artiklen er opdateret klokken 09.32 med en kommentar fra Nordea.
National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har rejst tiltale mod Nordea i en omfattende sag om hvidvask mellem 2012 og 2015 og for at have tilsidesat advarsler om transaktioner til vekselkontorer i København
Det skriver NSK i en pressemeddelelse.
Advokaturchef Nathalie Ghiorzi Elias fra NSK siger:
- Tiltalen i sagen er den mest omfattende om overtrædelser af hvidvaskloven, som vi har set i banksektoren i Danmark. Nordea har efter vores vurdering i adskillige tilfælde tilsidesat sine forpligtelser. Dermed er godt 26 milliarder kroner strømmet gennem banken, på trods af at der kunne være mistanke om, at pengene var knyttet til hvidvask.
Sagen har været mange år undervejs. Tilbage i 2016 anmeldte Finanstilsynet nemlig Nordea til politiet for omfattende overtrædelser af hvidvaskloven.
Manglende kontrol med russiske kunder
Efter tre års efterforskning var sagen klar til at komme for retten, men så kom der nye oplysninger fra Finanstilsynet.
Denne gang handlede det om bankens manglende kontrol med en lang række store russiske kunder i Nordeas Vesterport afdeling, International Branch. Hermed indledte politiet en ny omfattende efterforskning om overtrædelser af hvidvaskloven.
Ifølge NSK har Nordea som en del af deres forsvar kommet med et omfangsrigt materiale.
- Dette har ikke ændret på NSK’s vurdering af sagen, og der er i dag rejst tiltale mod Nordea, skriver NSK.
Der er ikke fundet grundlag for at rejse tiltale mod enkeltpersoner i sagen, og det vides endnu ikke, hvornår sagen skal for retten, skriver NSK.
Har sat penge af til kæmpebøde
Den mulige hvidvasksag kom første gang frem i offentligheden, da Berlingske i marts 2019 kunne fortælle, hvordan bankens afdeling på Vesterport i København kunne være blevet brugt som instrument til at hvidvaske penge fra russiske kunder.
Konkret kunne Berlingske afdække, at flere end 260 skattely-selskaber og skuffe-selskaber havde konti i afdelingen på Vesterport i perioden 2004 til 2014.
I april 2019 skrev Nordea i sit kvartalsregnskab, at banken forventede at få en kæmpe bøde for sin manglende evne til at forhindre hvidvask.
- Vi har tidligere meldt ud, at vi forventer at få en bøde i Danmark for vores tidligere svage processer og procedurer til bekæmpelse af hvidvask, og vi har i den forbindelse foretaget en hensættelse på 95 millioner euro (709 millioner kroner, red.) til hvidvaskrelaterede sager, sagde daværende topchef, Casper von Koskull.
Nordea: Der er tale om en gammel sag
I en pressemeddelelse fra i dag skriver Nordea, at banken er ærgerlig over, at sagen skal for retten -
- Nordea har flere gange tidligere erkendt, at der dengang var mangler i vores systemer og processer til at bekæmpe økonomisk kriminalitet; det undskylder vi for, og vi har flere gange sagt, at vi forventede at modtage en bøde. Men vi er ikke enige i National enhed for Særlig Kriminalitets vurdering af sagen, siger Anders Holkmann Olsen, der er chefjurist i Nordea Danmark.
Det fremgår ikke, hvor den konkrete uenighed ligger. Men i pressemeddelelsen udtaler chefjuristen, at der er tale om "en gammel sag, som i visse tilfælde går mere end ti år tilbage.
- Som nævnt tidligere har vi forventet at modtage en bøde, men efter vores vurdering bør sagen afgøres på grundlag af retstilstanden på det relevante tidspunkt – en holdning, som vi bl.a. understøttes i af tre førende advokatkontorers særskilte juridiske vurderinger, siger han.
Danske Bank fik milliardbøde
Sagen mod Nordea er ikke den eneste alvorlige hvidvasksag, der har ramt den danske bankverden.
I december 2022 erklærede Danske Bank sig skyldig i banksvig og indgik et forlig med amerikanske, estiske og danske myndigheder i sagen om hvidvask gennem bankens estiske fillial.
Danske Bank betalte 2,06 milliarder dollar - svarende til 15,3 millarder kroner til danske og amerikanske myndigheder for sin rolle i sagen.
I alt var der mistænkelige transaktioner gennem fillialen for 1.500 milliarder kroner, viste en intern undersøgelse et advokatfirma foretog for banken i 2018.