Nordea ransaget af dansk politi for muligt brud på hvidvaskreglerne

Bagmandspolitiet har ransaget Nordeas danske hovedkvarter.

Nordeas nye domicil i Ørestad havde onsdag i sidste uge besøg af dansk politi. Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet - Søik -efterforsker Nordeas nu lukkede 'International Branch' for at overtræde hvidvaskreglerne. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Onsdag havde Nordeas danske hovedkvarter i Ørestaden i København besøg af repræsentanter for Søik, også kendt som bagmandspolitiet, der ransagede banken, som mistænkes for at have overtrådt hvidvask-reglerne i bankens Vesterport-filial.

Her har Nordea haft en stor portefølje af velhavende, internationale kunder, som muligvis har brugt banken til hvidvask af flere milliarder kroner.

Vesterport-afdelingens internationale afdeling lukkede i 2014, men afdelingen mistænkes af dansk politi for at være blevet brugt til at vaske penge hvide.

- Vi samarbejder fuldt ud med Søik for at sikre, at de har adgang til alle relevante oplysninger. Derudover har vi på nuværende tidspunkt ikke yderligere at tilføje, siger Frank Vang-Jensen, landechef i Danmark og medlem af koncernledelsen, i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

Ifølge dagbladet Børsen troppede Søik op med et tocifret antal efterforskere, som altså har ransaget Nordea med henblik på at finde oplysninger om Nordeas nu tidligere mistænkelige kunder.

Nyt datalæk

I 2016 politianmeldte Finanstilsynet Nordea for omfattende brud på hvidvask-reglerne. Overtrædelserne var ifølge Finanstilsynet så alvorlige, at det var nødvendigt at foretage en politianmeldelse.

- Det er på baggrund af nærværende inspektion Finanstilsynets vurdering, at banken på mange væsentlige områder har betydelige udfordringer og ikke kan anses at opfylde kravene i hvidvaskloven, står der blandt andet i redegørelsen fra Finanstilsynet.

I marts kunne Berlingske fortælle, at Nordeas Vesterport-filial havde været en central komponent i omfattende pengestrømme, der sendte penge ud af og ind i skattely-selskaber.

Angiveligt var Nordea en del af et større netværk af banker, hvorigennem der i perioden 2006-2013 strømmede mere end 30 milliarder kroner.

Over fem milliarder kroner skulle ifølge afdækningen være strømmet gennem Nordea.

- Vi vil ikke misbruges til hvidvask. Det vil vi ikke nu, det ville vi sådan set heller ikke dengang, sagde risikochef Julie Galbo i marts. Galbo er siden fratrådt sin stilling.

Også ransaget i 2017

Over for DR Nyheder påpeger Nordea, at Nordens største bank har strammet kraftigt op i kontrollen de senere år.

- Siden 2015 har Nordea investeret mere end 730 millioner euro inden for risiko, compliance samt øget robusthed, og vi har mere end 1.500 medarbejdere, der udelukkende arbejder med at bekæmpe hvidvask og økonomisk kriminalitet.

- Alene det seneste år har vi brugt 110.000 timer på at uddanne vores medarbejdere, så de bliver bedre til at opdage økonomisk kriminalitet, skriver kommunikationskonsulent Tenna Schoer i en mail.

Søik ransagede også Nordeas hovedkvarter i 2017 i samme sag. Siden er der blandt andet kommet nye oplysninger frem i forbindelse med et internationalt journalistisk netværks afdækning af mulig hvidvask i Nordeas Vesterport-filial.