Nordea-direktør efter politianmeldelse: Jeg bliver ikke overrasket, hvis vi får en bøde

Nordeas direktør i Danmark erkender svigt og lover bod og bedring.

Administrerende direktør i Nordea Danmark Peter Lybecker erkender, at Nordea ikke har været gode nok. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

Nordea overholder ikke loven.

Så klar er konklusionen i Finanstilsynets redegørelse af et kontrolbesøg i juni 2015, som har ført til en politianmeldelse af Danmarks næststørste bank.

Nordea tager slagene og anerkender, at banken ikke har levet op til kravene i hvidvaskloven.

Bøde en mulighed

Nordea-direktøren lover, at Nordea strammer op fremover.

- Vi retter ind, og bliver endnu bedre til at løfte vores samfundsmæssige opgave til at sikre, at vi ikke bliver brugt til hvidvask og terrorfinansiering, siger han.

Anmeldelsen ligger nu hos politiet nu. Der er ikke et loft for en bødes størrelse for brud på hvidvaskloven i Danmark. Og i yderste konsekvens, kan de ansvarlige straffes med fængsel, fremgår det af hvidvaskloven.

- Jeg ville ikke blive overrasket, hvis vi fik en bøde, siger Peter Lybecker.

Nordea er tidligere blevet tilkendt bøder i millionklassen af den svenske pendant til Finanstilsynet.

Ikke godt nok

Han erkender, at Nordea ikke har gjort tilstrækkeligt for at forhindre, at banken ikke ville blive brugt til hvidvaskning af penge.

- Det er ikke godt nok. I det arbejde, vi har gjort, har vi undervurderet omfanget og kompleksiteten af det arbejde, vi skulle lave, og vi er kommet bagud, siger Peter Lybecker, der er administrerende direktør i Nordea Danmark.

Finanstilsynet langer i sin redegørelse ud efter Nordea på fem punkter, hvor der simpelthen ikke er styr på kontrollen, hvilket giver gode betingelser for kriminelle, der bruger banken til hvidvask og finansiering af terror.

- Banken har på mange væsentlige områder betydelige udfordringer og kan ikke anses at opfylde kravene i hvidvaskloven, står der blandt andet i Finanstilsynets redegørelse.

Nordea-direktøren tager sin del af ansvaret.

- Ledelsen har ansvaret for det her. Vores medarbejdere slider hårdt på det her, men det at vi ikke har været på plads, og vi har fået den her rapport, det gør selvfølgelig, at ledelsen har det ansvar at få det her bragt på plads igen, siger Peter Lybecker.

- Vi retter ind, og bliver endnu bedre til at løfte vores samfundsmæssige opgave til at sikre, at vi ikke bliver brugt til hvidvask og terrorfinansiering, siger han.

Anmeldelsen ligger nu hos politiet. Der er ikke et loft for en bødes størrelse for brud på hvidvaskloven i Danmark. Og i yderste konsekvens, kan de ansvarlige straffes med fængsel, fremgår det af hvidvaskloven.

- Jeg ville ikke blive overrasket, hvis vi fik en bøde, siger Peter Lybecker.