Der er forskel på at være 15 og 16 år - og der er forskel på at være 17 og 18 år.
De forskelle skal kassedamen i supermarkedet og ekspedienten i kiosken være klar over, når de sælger alkohol.
Når unge er fyldt 16 år, må de købe øl, breezers og vin - men de skal være 18 år, før de kan få en flaske vodka med ud af butikken.
- Det kan være svært, at se forskel på en 15-årig og en 16-årig. Hvis man laver en entydig grænse på for eksempel 18 år, så er det måske nemmere at håndhæve loven, siger formanden for regionernes sundhedsudvalg, socialdemokraten Ulla Astman.
Danske unge mere fulde end svenskere og nordmænd
Noget tyder på, at de nuværende aldersgrænser ikke virker. Organisationen Alkohol & Samfund har ladet en række unge købe alkohol i supermarkeder, kiosker og tankstationer. I to ud af tre butikker kunne de unge ulovligt købe alkohol.
Og ifølge Ulla Astman har den nuværende lovgivning ikke sat en stopper for børn og unges druk.
- Vi kan se, at der er alt for mange som køber alkoholsodavand, øl og vin og har en meget tidlig alkohol-debut. Vi ved, at over halvdelen af danske 15-årige har prøvet at være fuld en gang eller flere. Det er dobbelt så mange som i Sverige og Norge, hvor aldersgrænserne er højere, siger hun.
- Jeg syntes, man burde sætte grænsen for al alkohol til 18 år, i stedet for de to aldersgrænser, vi har i dag, siger Ulla Astmann.
V: Detailhandlen må tage sig sammen
Men mens regionerne vil have én aldersgrænse, så retter Venstre skytset mod butikkerne.
- Nu må detailhandlen snart lære at overholde den lovgivning, vi har i Danmark, siger Jane Heitmann, sundhedsordfører for Venstre.
- Vi har to aldersgrænser på 16 og på 18 år. Hvor svært kan det være at finde ud af det. Igen og igen må vi undre os over, at man i detailhandlen ikke kan finde ud af at spørge efter legitimation, siger hun.
Ifølge Jane Heitman blev lovgivningen netop ændret, så unge mellem 16 og 18 år kunne købe øl, mens 18 år for at købe stærk spiritus, for at understøtte, at unge skulle få bedre alkoholvaner.
- Og der er altså forskel på at drikke hård spiritus som vodka eller whisky og på at drikke en øl.
- Det er vigtigt, at man får grundlagt et fornuftigt forhold til alkohol. Uanset om vi kan lide det eller ej, så er alkohol en del af den danske kultur. Og de unge skal lære at omgås alkohol på en balanceret måde, siger hun.
S: Klokkeklar lov
Sundhedsordfører for Socialdemokraterne Flemming Møller Mortensen mener heller ikke, at det giver mening at hæve aldersgrænsen, så længe den eksisterende lovgivning ikke bliver overholdt:
- Vi synes, at vi har en lov, der er klokkeklar. Til gengæld har vi en lov, der i den grad bliver overtrådt og negligeret af detailhandlen, og det skal der virkelig rettes op på.
Socialdemokraterne har foreslået at bruge 20 millioner kroner på at oprette en særlig enhed under Sundhedsministeriet til at kontrollere, at aldersgrænser på alkohol og tobak bliver opholdt.