Der er brug for konkurrence og gennemsigtighed i realkreditsektoren, som de seneste år har skruet gevaldigt op for gebyrerne.
Derfor har en ekspertgruppe fremsat otte forslag til at gøre realkreditten mere konkurrencepræget.
Men det omstridte punkt, der skal gøre det gratis at skifte realkreditinstitut, når der skrues op for bidragssatserne, bliver alligevel ikke til noget.
Sådan lyder oplægget fra erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) i et svar til Folketinget.
- Jeg støtter (...) alle anbefalinger fra ekspertudvalget med undtagelse af den del af anbefaling fem, der vedrører forbud mod opkrævning af kurtage og kursskæring ved indfrielse af lån i varslingsperioden.
Rating-argumentet
I dag var ministeren så - for fjerde gang i år - indkaldt til samråd om de aggressivt stigende gebyrer på danskernes boliglån. Her uddybede han, hvorfor han ikke mente, anbefalingen fra ekspertudvalget skal gennemføres.
- Jeg mener, der er grundlag for at konkludere, at der ikke er en ubetydelig risiko for, at det kan slå igennem på ratingen, hvis vi lovgivningsmæssigt lægger låg på realkredittens mulighed for at hæve bidragssatserne. Det vil betyde dårligere obligationskurser og dermed højere renter, sagde han på samrådet.
Det danske realkreditsystem er kendt internationalt som et af de absolut mest velfungerende boligfinansieringssystemer i verden. Sikkerheden i realkreditobligationerne er høj, det er ratingen fra de internationale bureauer også, og derfor er renten på danske boliglån også relativt lav.
Men de senere år har realkreditinstitutterne skruet markant op for gebyrerne. Det gør de med henvisning til stigende krav fra myndighederne. Også selv om der bliver færre nedskrivninger på boliglån og pengeinstitutter, og realkreditinstitutter har stigende indtjening.
- Jeg er jo ikke et ratingbureau
Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, havde dog på samrådet svært ved at gennemskue Troels Lund Poulsen argument:
- Jeg forstår godt, hvad ministeren siger. Men jeg er ikke klogere på, om den her form for regulering vil betyde, at ratingen bliver dårligere. For sagen er jo, at det er selve systemet, altså den måde vi har indrettet det her lån på, hvor man har en meget stor sikkerhed for, at man får sine penge igen, som ikke er tilsvarende i andre lande, og som gør, vi får meget høj rating.
- Derfor er jeg bare i tvivl om, hvorvidt det er korrekt, hvis mere regulering gør, at ratingen stiger og dermed renterne, sagde Pelle Dragsted.
Troels Lund Poulsen kan ikke endeligt afgøre, om regulering ville ramme ratingen af det danske realkreditsystem:
- Jeg driver ikke selv et ratingbureau. Men det er min klare opfattelse, at hvis man begynder at forhindre et frit marked, så sætter det sig også på ratingen af Danmark og dermed også danske realkreditinstitutter, sagde Troels Lund Poulsen.
Minister vil gøre mere
Han forsikrede dog, at de igangværende forhandlinger om realkreditsektoren vil udmønte sig i mere åbenhed til fordel for de danske boligejere, hvor mange i år har fået dårlige nyheder med posten om bidragsstigninger på op til 50 procent.
- Kan der gøres mere ved realkreditsektoren? Ja. Har jeg tænkt mig at gøre mere? Ja, det har jeg, sagde han.
- Jeg vil dog forbeholde mig, at de politiske forhandlinger foregår bilateralt.
Liberal Alliance har lige som Venstre stillet sig modstridende over for anbefalingerne fra ekspertgruppen, mens Alternativet, SF og Enhedslisten blandt andre mener, at regulering er nødvendig for at dæmpe gebyrstigningerne.
Dansk realkredit
- •
Forskere og ratingbureauer har gennem årtier betegnet det danske realkreditsystem som intet mindre end ”verdens bedste boligfinansieringssystem”.
- •
Realkreditinstitutterne handler obligationer på fondsbørsen for at finansiere realkreditlån. Det danske marked for obligationer til finansiering af realkreditlån er et af de største og mest likvide i verden.
- •
Obligationerne har de højest opnåelige internationale ratings for kreditværdighed og betegnes som guldrandede værdipapirer med høj sikkerhed. Ejere af disse obligationer har altid modtaget afdrag og renter. Obligationerne handles til attraktive kurser, og det har en positiv afsmittende effekt på priserne for realkreditlån.
- •
Kilde: Realkreditrådet