Priserne på det københavnske boligmarked fortsætter sin himmelflugt, og det bekymrer nationalbankdirektør Lars Rohde, der advarer mod en ny boligboble.
- Vi har set en afdæmpning af prisudviklingen i år i forhold til sidste år. Men det går stadig meget stærkt for lejligheder. Og det gælder især på det københavnske boligmarked, som bør følges tæt, siger nationalbankdirektør Lars Rohde.
Tegn på boligboble i København
Nationalbanken har udført en række test af det københavnske boligmarked.
De viser, at prisstigningerne i hovedstaden har været så langvarige og stærke, at prisudviklingen kan skyldes en boble, ligesom det var tilfældet i 00'erne.
- Hvis vi ser isoleret på prisudviklingen på de københavnske ejerlejligheder, er der faktisk tegn på en såkaldt boligboble. Når man ser på prisudviklingen over de senere år, er der tegn på, at priserne bliver påvirket af, hvad priserne har været tidligere, og prisstigningerne bliver selvforstærkende, siger Lars Rohde.
Generelt er boligpriserne steget betydeligt de seneste tre-fire år, men der er dog ikke noget, som tyder på, at det danske boligmarked er ved at bevæge sig ind i en landsdækkende boligboble.
Og ifølge Nationalbanken kan prisstigningerne på boliger også skyldes højere indkomster og lavere renter.
- Hvis man også tager udviklingen i indkomster og de meget lave renter i betragtning, så kan man ikke entydigt sige, at der er tegn på en boligboble. Men udviklingen, som vi kan følge, giver anledning til bekymring, siger nationalbankdirektøren.
Derfor bør man ifølge Lars Rohde holde øje med udviklingen, da det københavnske boligmarked er sårbart over for uventede rentestigninger.
Blander sig i 2025-forhandlinger
Samtidig blander Lars Rohde sig også i nogle af kerneområderne i regeringens 2025-plan.
- Vi kunne særligt godt tænke os, at boligbeskatningen indrettes så udsvingene i boligpriserne bliver dæmpet. For store udsving i boligpriserne er ganske enkelt uhensigtsmæssige, siger Lars Rohde.
Det kan nemlig give risiko for boligbobler på et senere tidspunkt.
- Vi oplevede i midten af 00'erne meget store udsving. De var med til først at forstærke opsvinget på det tidspunkt, og det var desværre også med til at forstærke nedturen efterfølgende. Det er uhensigtsmæssigt for den samlede økonomi, for den enkelte familie og for den finansielle stabilitet, siger Lars Rohde.
Han opfordrer politikerne til at afstå fra at frede boligejerne i de kommende forhandlinger om fremtidens boligskatter.
- Der er brug for en boligbeskatning, så udsvingene dæmpes. Det går stærkt med priserne – og særligt i København. Derfor haster det at få genskabt sammenhængen mellem boligpriser og boligbeskatning, siger Lars Rohde, der slår fast, at Nationalbanken ønsker en stabiliserende boligskat og ikke nødvendigvis en højere boligskat.
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1275140515869803