Mærsk Oil vil sammen med partnerne i Dansk Undergrunds-Consortium (DUC) investere 21 milliarder kroner i Tyrafeltet i Nordsøen.
Feltet blev indviet i 1984, men siden er havbunden sunket mere end fem meter på grund af udvindingen, og nu er det nødvendigt at rive de gamle platforme ned og bygge et helt nyt anlæg.
Investeringen i Tyrafeltet er den største i Nordsøen nogensinde, og dét glæder klima- energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V).
- Det er noget, vi har ventet på. Jeg er meget, meget glad for den melding, der er kommet fra Mærsk og parterne i DUC om, at der sker en fuld genopbygning af Tyra-feltet, siger han.
Genopbygningen er vital, hvis man fortsat vil hente dansk olie og gas op af Nordsøen, og selv om Danmark er midt i en grøn omstilling, så giver det god mening at investere i Tyrafeltet, mener ministeren.
- Der ligger ikke noget om udfasning af olie og gas i Paris-aftalen. Danmark fortsætter sin meget miljøvenlige olie- og gasproduktion, og der bliver brug for olie og gas mange år ud i fremtiden, siger han.
Lukker hanen for dansk gas
Nedrivningen og genopbygning af boreplatforme i Tyra-feltet vil dog samtidig betyde, at der slukkes for gassen i en årrække.
Cirka 90 procent af den danske naturgas fra Nordsøen kommer i land via anlæggene på Tyra.
Så selv hvis byggeriet går efter planen, vil der være slukket for store dele af Danmarks gasforsyning fra november 2019 til juli 2022.
Derfor synker platformene i Tyra-feltet
- •
Anlæggene i Tyra-feltet skal renoveres, da havbunden under anlæggene er sunket som følge af mange års gasproduktion.
- •
Siden 1984 er havbunden sunket fem meter.
- •
Der er voksende fare for, at en såkaldt '100 års-bølge' kan ramme feltet, og allerede i dag bliver produktionen standset, og borebisserne evakueret, når der er udsigt til voldsomme storme i Nordsøen.
- •
Derfor er det behov for en milliardinvestering, hvis der fortsat skal hentes gas op i den danske del af Nordsøen, hvor Tyra-feltet er det vigtigste knudepunkt.
- •
Bliver der ikke gjort noget, vil det ifølge Maersk Oil være uforsvarligt at fortsætte brugen af feltet efter oktober 2018.
Klima- energi- og forsyningsministeren forsikrer dog for, at ingen kommer til at mangle gas, mens arbejdet står på.
- Der er lagt en plan, så vi sikrer, at der ikke bliver nogle danske husstande og virksomheder som i den her periode ikke kan få deres gasforsyning, siger Lars Christian Lilleholt.
Skal vi så ud og importere gas i stedet?
- Altså det foregår allerede på den måde, at vi importerer gas, og det kommer vi også til i fremtiden. Der er lagt en plan, som sikrer, at der ikke bliver nogle husstande, som ikke kan blive varmet op i den her periode
Kommer vi så til at importere eksempelvis russisk gas?
- Nu er der et flydende marked for energi, og energi går jo på tværs af landegrænserne, men umiddelbart er der ikke nogen planer om, at der skal russisk gas ind i den danske energiforsyning, siger ministeren.