- Jeg har på intet tidspunkt blandet mig i, hvad Klimarådet har arbejdet med. Det er et uafhængigt råd. Og sådan skal det være.
Sådan lyder kommentaren fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til DR Nyheder som svar på den kritik, der i dag er blevet fremsat af Klimarådets tidligere formand.
I dagens udgave af Politiken tager økonomiprofessor ved Københavns Universitet Peter Birch Sørensen for første gang bladet fra munden, efter at han i sidste uge blev skiftet ud på formandsposten i Klimarådet.
Klimaministerens beslutning om i stedet at udpege professor og dekan ved Maastricht University Peter Møllgaard som formand blev offentliggjort blot få dage efter en kritik fra Klimarådet, der beskrev regeringens klimaplan som ”uambitiøs”.
Tidligere formand: Kontrovers med minister i 2015
Peter Birch Sørensen beskriver i dag i Politiken, hvordan han og klimaminister Lars Christian Lilleholt gennem flere år har haft diskussioner om Klimarådets anbefalinger.
- Allerede i den første rapport, vi afgav i slutningen af 2015, var vi kritiske, og der ytrede ministeren sin utilfredshed med vores konklusioner, siger han til Politiken.
Dengang handlede problemet om, at et flertal med den politiske venstrefløj, Radikale og Konservative året forinden havde aftalt, at Danmarks CO2-udslip skulle falde med 40 procent inden 2020.
Den ambition skulle være udgangspunkt for Klimarådets første rapport, men i mellemtiden havde Venstre overtaget regeringsmagten.
Det affødte en diskussion med klimaministeren, fortæller Peter Birch Sørensen til Politiken.
- Ministeren mente, at da vi var rådgiver for regeringen, skulle vi rådgive om de målsætninger, regeringen havde stillet op, og derfor var det ikke relevant at kritisere den for ikke at leve op til 40 procent-målet. Det havde vi en kontrovers om, siger han.
Minister: Dialog var ikke politisk pres
Lars Christian Lilleholt bekræfter, at der dengang var en dialog om Klimarådets behandling af 40-procent-målsætningen.
- Når de kommer med deres anbefalinger, er det oplagt, at vi selvfølgelig har en dialog om det. Det havde vi også i forhold til spørgsmålet om, hvorvidt regeringen skulle evalueres på 40 procent-målsætningen, eller om det var mere relevant, at man også kiggede på, hvad det var for en klimapolitik, regeringen havde fremadrettet, siger klimaministeren.
Hvordan kan det opfattes som andet end politisk pres på at få et uafhængigt organ til at gå i en bestemt retning?
- Sådan oplevede jeg det slet ikke. For mig er det meget vigtigt, at rådet er uafhængigt, og det har jeg også understreget over for Peter Birch Sørensen. Men når rådet kommer med sine anbefalinger, så er det også min opgave som minister at diskutere og have en dialog om de anbefalinger, der kommer fra rådet.
'Jeg fortryder intet i den her sag'
Har der været andre ’dialoger’, som du kalder dem, der har signaleret, hvad du mente om det arbejde, de lavede i Klimarådet?
- Vi har løbende været i dialog med Klimarådet, og sådan opfatter jeg også den opgave, jeg har som minister. Vi har et uafhængigt klimaråd, som består af eksperter, der kommer med anbefalinger til, hvad der skal arbejdes med. Og det er klart, at når de så kommer med deres anbefalinger, så lægger de også op til en diskussion. Både på de indre linjer, men også i offentligheden.
Men hvorfor ventede du ikke, til rapporten var færdig. Er der noget, du har gjort her, som du fortryder, fordi det bagefter bliver opfattet som politisk pres?
- Jeg fortryder intet i den her sag. Jeg synes, vi har håndteret det her godt. Og jeg synes faktisk, vi har haft et godt samarbejde, også med Peter Birch Sørensen. Jeg kan forstå, at efter han er stoppet, har han haft en stor lyst til at kritisere det arbejde, vi har haft. Jeg synes bare ikke, jeg kan genkende det billede. Vi har ind imellem haft diskussioner, og det skal der også være plads til. Men jeg har på intet tidspunkt blandet mig i, hvad det er for anbefalinger, rådet skulle komme med.
Vismænd sår tvivl om Klimarådets uafhængighed
I dagens Politiken peger flere tidligere økonomiske vismænd på, at sagen om udskiftningen af Peter Birch Sørensen, der har en høj anseelse i akademiske kredse, har skabt tvivl om Klimarådets uafhængighed.
Rekrutteringen til Klimarådet adskiller sig fra andre tilsvarende råd, som eksempelvis De Økonomiske Råd, ved at det er klimaministeren, der udpeger formanden for en fireårig periode.
Men kritikken får ikke klimaminister Lars Christian Lilleholt til at ville ændre på proceduren, så rådet selv kan vælge formand.
- Nej, det gør den ikke. Det er helt afgørende for mig, at Klimarådet skal være uafhængigt, det er det nuværende klimaråd, og det vil det også være fremadrettet.
Men hvis det er rådet, der selv udpeger formanden, så bliver der jo ikke sået tvivl?
- Ja, men vi lever i et demokratisk land, hvor det er den til enhver tid siddende regerings opgave at udpege formænd for den lang række af råd og nævn, der er, og det er det også i forhold til Klimarådet.