Selv om det har været nogle tumultariske uger for Klimarådet, så mener den nyudpegede formand Peter Møllgaard ikke, at rådet er beklikket på sin uafhængighed.
- Den til enhver tid siddende regering skal forvente, at Klimarådet kommer med fuldstændig objektiv kritik; at man vurderer neutralt og objektivt, hvad der foregår, og det kommer vi til at stå vagt ved, siger Peter Møllgaard, der er prorektor ved Maastricht University og nyudpeget formand for Klimarådet.
Forvrøvlet og volapyk
Det skortede ellers ikke på de kritiske gloser fra klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), da han skulle opsummere sin holdning til en kritisk rapport om regeringens klimambitioner, som den nu tidligere formand Peter Birch Sørensen fremlagde på et pressemøde den 23. november.
'Forvrøvlet', 'volapyk' og 'politisk mudderkastning', lød det blandt andet fra landets klimaminister Lars Chr. Lilleholt.
Rapporten konkluderede, at tempoet i den grønne omstilling frem mod 2030 vil blive reduceret til en fjerdedel af den hastighed, som Danmark har bevæget sig i grøn retning i fra 2010 til 2020.
- I lyset af det, der er behov for, så synes vi ikke, det er særligt ambitiøst med en sænkning af tempoet til en fjerdedel. Det kan man ikke kalde ambitiøst, sagde Peter Birch Sørensen i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten den 23. november.
Klimarådet fremhævede bekymringen ved at henvise til en omfattende rapport fra FN's Klimapanel fra oktober i år, som lægger vægt på, at de næste 10 år er de mest afgørende, hvis der reelt skal skrues ned på den globale termostat.
Usikkerhed om uafhængighed
Tirsdag i sidste uge fik Peter Birch Sørensen besked på at tage sit tøj og gå, fordi der ifølge Lars Chr. Lilleholt var 'behov' for nyt blod i Klimarådet, et uafhængigt rådsorgan, der består af syv eksperter udpeget af klimaministeren.
- Vi har ment, at der var behov for at se på mulighederne for at udpege en ny formand, og derfor er valget faldet på Peter Møllgaard, som er en rigtig stærk kandidat, sagde klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til DR Nyheder i sidste uge.
Processen omkring eks-formand Peter Birch Sørensen har skabt stor usikkerhed i og omkring Klimarådet, som på papiret er uafhængigt, men som har mødt politisk modstand fra klimaministeren siden sin oprettelse i 2015.
Men Peter Møllgaard pointerer, at han som formand vil videreføre Klimarådets arbejde og uafhængighed.
- Vi vil fortsætte den gode stil, der har været. Jeg kommer ikke med nogen program-erklæringer i dag, for jeg har stor respekt for det klimaråd, jeg nu er sat til at lede, siger Peter Møllgaard, der har en fortid som professor på Økonomisk Institut på CBS i København.
Ingen sammenhæng
Møllgaard ser ikke nogen sammenhæng mellem fremlæggelsen af en kritisk rapport, og at ministeren få dage efter vælger at udpege en ny formand til at stå i spidsen for rådet.
- Det, vi skal i Klimarådet, det er at overholde klimaloven, og det vil sige at foretage en uafhængig vurdering af den danske klimaindsats, så vi ikke på den måde skal rådgive regeringen. Vi skal fortælle objektivt, hvad der foregår, og det kommer vi til at fortsætte med, siger han.
- Jeg har stor respekt for Peter Birch Sørensen både som økonom og det arbejde, han har foretaget de sidste fire år. Det vil fortsat ske, at vi er kærligt kritiske på vegne af klimaet, fortsætter han.
En gevaldig omstilling
Peter Møllgaard er glad for og stolt over at blive indsat i spidsen for en vigtig omstilling, som er i fuld gang med at forandre vores samfund.
- Mit fokus er på omstillingen af det danske samfund til klimaneutralitet, det er en gevaldig omstilling. Man kan næsten ikke forestille sig, hvor stort det er. Og jeg mener, at jeg har gode forudsætninger for at bidrage til det, fordi jeg har arbejdet med det her i 25 år, siger Peter Møllgaard.
- Vi kommer til at inddrage stort set alle dele af det danske samfund til at blive mere klimaneutrale på den ene eller anden måde, siger Peter Møllgaard.
Peter Birch Sørensen nåede i sine fire år som formand for Klimarådet at stå i spidsen for fire rapporter om den grønne omstilling i Danmark.
Klimarådet
- •
Klimarådet leverer forslag til omkostningseffektive klimapolitiske løsninger, der baner vej til et samfund med meget lave udledninger af drivhusgasser og samtidig fastholder velfærd og udvikling.
- •
Klimarådet er et uafhængigt ekspertorgan, der er sat i verden, fordi Danmark lige som resten af EU har en politisk målsætning om at reducere CO2-udslippet med 80-95 % frem mod 2050.
- •
Klimarådet rådgiver om, hvordan Danmark på den bedste og billigste måde gennemfører omstillingen til et lavemissionssamfund i 2050. Det vil sige et ressourceeffektivt samfund med en energiforsyning baseret på vedvarende energi og markant lavere udledninger af drivhusgasser fra øvrige sektorer.
- •
Klimarådet bidrager med solide, faglige anbefalinger, der hviler på uafhængige analyser med udgangspunkt i det overordnede mål for 2050. For at nå det mål er det nødvendigt at se på mulighederne for reduktion af drivhusgasser i hele samfundet i løbet af de næste 35 år. I den forbindelse er det vigtigt at fastsætte delmål, der anviser vejen frem.
- •
Kilde: Klimarådet