Milliardskandale: Sigtet skattemedarbejder gik i byen med direktør fra mistænkt firma

Fagkonsulent i Skat, der udbetalte 12,3 milliarder til formodede svindlere, står nu frem.

De mistænkte firmaer i sagen har haft en tæt personlig kontakt til en helt central medarbejder i Skat. Den sigtede Sven betragter sig selv som syndebuk i skattesagen.

Den største svindelsag i nyere tid, hvor danske skatteborgere er blevet franarret 12,3 milliarder kroner, tager nu en opsigtsvækkende drejning. Det viser sig, at et af de mistænkte firmaer i sagen har haft en tæt personlig kontakt til en helt central medarbejder i Skat.

Den HK-ansatte fagkonsulent i Skat, som godkendte milliardudbetalingerne til de formodede svindlere, udviklede i løbet af 2014 og 2015 et privat venskab med direktøren i et firma ejet af den hovedmistænkte i sagen, den britiske finansmand Sanjay Shah.

Den pågældende direktør rejste flere gange fra London til København og mødtes med skattemedarbejderen, som siden foråret har været sigtet for medvirken i den spektakulære sag.

Blandt andet gik de to flere gange i byen i det Indre København og førte en privat korrespondance på SMS og mail.

Det skete mens svindlen var i fuld gang.

- Vi tog en tur på ad Strøget med adskillige pit stop, for at sige det, som det nu er, fortæller fagkonsulenten Sven, der står frem i DR-dokumentaren ”Milliardkuppet” og fortæller sin version af sagen.

Nye oplysninger kaster lys over sagen

Sven, der ikke ønsker sit efternavn frem, afviser her at have stået i ledtog med svindlerne, men erkender, at han ikke kan udelukke at være blevet misbrugt i svindelnummeret.

- Jeg havde på intet tidspunkt indtryk af, at han var ude på at snyde på nogen måde. Men sådan kan det jo selvfølgelig godt se ud i dag. Det er klart, siger han.

Oplysningerne kaster ifølge en ekspert helt nyt lys over sagen.

- Ud fra den forklaring, den pågældende medarbejder har givet til jer, ser det ud til, at bagmændene har sat en agent i søen og forsøgt at infiltrere Skat.

- Simpelthen komme ind bag linjerne i Skat, skabe et tillidsforhold til den eller de personer der skulle sørge for udbytteudbetalingerne, sådan at man var sikre på at de ville komme igennem, siger Thomas Rønfeldt, lektor i skatteret på Aalborg Universitet.

Ifølge Sven mødtes han første gang med direktøren, der repræsenterede et nystiftet engelsk skattefirma med speciale i at hjælpe udenlandske aktionærer med at tilbagesøge udbytteskat i blandt andet Danmark, i Skats lokaler i Høje Tåstrup i 2014:

- De ville høre, om vi kunne godkende de ansøgninger, de kom med. Eller om der skulle yderligere oplysninger til, siger han.

Kort efter blev han igen kontaktet af direktøren, der ønskede at mødes igen – denne gang under mere private former:

- Han ville ud og spise sammen og smage noget dansk øl, for at sige det lige ud, forklarer Sven.

De to mødtes efterfølgende en række gange i København og en enkelt gang i Helsingør og udviklede ifølge Sven et ”godt bekendtskab”.

Personlige forhold påvirkede dømmekraft

Ifølge den i dag bortviste og sigtede skattemedarbejder har han ikke modtaget penge eller andre gaver fra direktøren og afviser i dag, at det personlige forhold til de mistænkte bagmænd har påvirket hans dømmekraft:

- Han modtog ikke nogen særbehandling, siger Sven, der fastholder, at han har fulgt retningslinjerne til punkt og prikke:

Har du siddet og udbetalt milliarder efter milliarder i blinde uden at være kritisk overfor dem, du udbetalte til?

- Det mener jeg ikke, siger han.

Skat ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men Jim Sørensen, indsatsdirektør i Skat, afviser helt generelt, at ansatte må mødes og spise private middage med klienter:

- Det må de selvfølgelig ikke, fordi der er et kodeks for, hvordan de skal agere på de her områder, hvordan de skal optræde som myndighed på statens vegne i forhold til det her, siger han.

Sven blev anholdt og sigtet den 31. marts i år. Morten Niels Jakobsen, chef for bagmandspolitiet, ønsker af hensyn til efterforskningen ikke at kommentere den konkrete sigtelse.

Selv siger Sven sådan her om sigtelsen:

- Det eneste bud er jo, at de måske anser mig for at være medhjælper for Shah (Sanjay Shah, red.).

DR Nyheder har flere gange forgæves forsøgt at få en kommentar fra direktøren i det Sanjay Shah-ejede firma. Heller ikke Sanjay Shahs presserådgiver, Jack Irvine, er vendt tilbage på DR Nyheders henvendelse.

Svindlen mod Skat startede ifølge Skat i 2012 og stod på frem til den blev opdaget i sommeren 2015. Stort set alle pengene blev udbetalt i 2014 og særligt i 2015, efter at Sven har holdt møde med direktøren fra det engelske firma.

Også Belgien og Norge har været ramt af den samme svindel.

DR-dokumentaren ”Milliardkuppet” sendes på DR1 tirsdag den 20. december.