Den usædvanlige sag om en menig medarbejder i Skat, som politiet har rejst sigtelse imod for at have medvirket til, at mindst 9,1 milliarder kroner fejlagtigt er blevet udbetalt til udenlandske pengemænd, ligner en bedragerisag.
Det siger professor ved Juridisk Insitut ved Aalborg Universitet Lars Bo Langsted.
For et par måneder siden fik Folketingets Skatteudvalg en orientering om, at politiet har rejst sigtelse mod en skattemedarbejder. I orienteringen står, at medarbejderen er sigtet for 'medvirken'.
Og så er det svært at forestille sig, at der blot er tale om pligtforsømmelse, mener Lars Bo Langsted.
- Når der er tale om, at en skattemedarbejder "medvirker", så er det sådan, at der har været et forlæg ved at gøre det, det må være læsningen, siger Lars Bo Langsted.
Ikke længere bare en personalesag
Ifølge DR's erhvervskorrespondent, Thomas Svaneborg, skifter den store svindelsag dermed karakter.
Indtil videre er tre skattechefer blevet hjemsendt, men det er første gang, man hører om, at en medarbejder er sigtet:
- Nu er der ikke længere tale om en personalesag, hvor nogen måske ikke har passet deres arbejde godt nok. Nu er der tale om en sag, hvor politiet mener, at der også er foregået noget kriminelt. Det er ikke længere bare en tjenestelig forsømmelse, siger han.
Ifølge Lars Bo Langsted kan man straffes for grov og uagtsom forsømmelse, hvis man har overset flere alarmsignaler. Men er skattemedarbejderen sigtet for medvirken, så er det strafbart, vurderer Lars Bo Langsted:
- Det ligner medvirken til bedrageri. Men det er også fornuftigt af politiet at rejse den store sigtelse for at være sikker på, at man i værste fald ikke får det hele med, at siger professoren.