Milliarder fra kæmpesvindel mod Skat er havnet hos velhavere i USA

Ansøgninger til Skat om udbetaling af milliarder i svindelsag kom blandt andet fra stribevis af enkeltmandspensionsfonde i USA.

En betydelig del af de milliarder, som statskassen ifølge Skat er blevet svindlet for i den store udbytteskatteskandale, er havnet i USA hos en lang række enkeltmandspensionsfonde, der er ejet af tilsyneladende almindelige velhavende amerikanere.

Baseret på beregninger på baggrund af oplysninger fra DR Nyheders kilder tyder det på, at mellem 2 og 5 milliarder kroner, ud af de i alt 12,3 milliarder kroner i sagen, er havnet hos de amerikanske pensionsfonde og deres ejere.

Der er tale om pensionsfonde af en type, som ifølge amerikanske myndigheder risikerer at blive misbrugt til svindel. Det handler blandt andet om såkaldt enkeltmands 401k-planer, der kan oprettes i løbet af få minutter, og som stort set ikke er underlagt kontrol fra amerikanske myndigheders side.

- På overfladen er der intet ulovligt ved de her konstruktioner, men de åbner for misbrug, som det ser ud til at være sket i Danmark, siger Francis Helverson, ekspert i international skatteret i firmaet WTS Global i New Jersey.

Under administration

De amerikanske pensionsfonde har ifølge papirer fra sagen været kunder hos fire børsmæglerfirmaer i London ejet af den hovedmistænkte i sagen, den britiske finansmand Sanjay Shah.

Blandt fondene er fire ejet af forretningsmanden Doston Bradley, der har indregistreret dem på en privatadresse på Manhattan i New York.

- Jeg kan bekræfte, at jeg er ejeren af pensionsplanerne, og at jeg har modtaget besked om, at der er tager under administration, mere kan jeg ikke sige, siger Doston Bradley til DR Nyheder.

Fondene er stor

t set alle sammen oprettet i sidste halvdel af 2014 og starten af 2015, præcis den periode hvor den formodede svindel mod Skat eksploderer. Efter sagen rullede i august 2015, er mange af dem lukket igen.

Et gennemgående træk er desuden, at flere af dem er registeret på de samme adresser.

Eksempelvis står en familie omfattende bedstemor, svigersønner, børnebørn og venner af familien i forstaden West Long Branch i New Jersey bag hele 18 fonde, der har været kunder hos Sanjay Shah.

Velvidende amerikanere

DR har været i kontakt med medlemmer af familien, ægteparret Jeff Chambers og Nicole Tagliannetti, der bekræfter at kende til selskaberne, men afviser at vide noget om, hvad de er blevet brugt til. De henviser til en svoger i familien, som DR Nyheder flere gange forgæves har kontaktet telefonisk og på mail.

De amerikanere, der er involveret i sagen, er tilsyneladende godt klar over, at de er eller risikere at komme i blandt andet danske myndigheders søgelys. Ifølge DR’s oplysninger har en del af dem således hyret det store amerikanske advokatfirma Arnold & Porter Kaye Scholer til at forsvare sig.

Det amerikanske firma har så igen hyret det danske advokatfirma Lundgrens i Hellerup.

Ingen af stederne ønsker man at udtale sig om sagen.

- Vi kan hverken bekræfte eller afvise identiteten på vores klienter, siger Andrea Orzehoski, pressetalsperson i Arnold & Porter Kaye Scholer.

Ifølge dokumenter fra sagen er mindst 189 amerikanske pensionsfonde, de fleste af dem formentlig skuffeselskaber, involveret i den omfattende sag.

Ser ikke ordentligt ud

Lars Krull, ekspert på Aalborg Universitet i blandt andet pensionskasser, undrer sig over det amerikanske system, hvor enkeltpersoner kan oprette deres eget pensionsselskab.

- Jeg synes ikke det ser ordentligt ud, når privatpersoner kan tage form som finansielle institutioner, siger han.

Indsatsdirektør i Skat, Jim Sørensen, har følgende budskab til ejerne af de amerikanske pensionsfonde:

- At de kontakter os og viser, hvad de har fået ud af det, så vi kan få pengene tilbage i statskassen, siger han.

Af hensyn til efterforskningen ønsker bagmandspolitiet ikke at udtale sig om sagen.

Følg med i 21 Søndag, når erhvervskorrespondent Thomas Svaneborg tager til USA for at komme nærmere, hvor de mange milliarder er blevet af.