Miljøminister vil undersøge Mærsk-forurening i Nordsøen

Mærsk Oils udledning af over 80.000 tons ulovlige kemikalier skal undersøges.

Mærsk Oil skyllede fra 2005 til 2017 over 80.000 tons miljøskadelige kemikalier i havet ulovligt. Fiskere og nu også miljøminister Lea Wermelin (S) vil undersøge konsekvenserne. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Miljøminister Lea Wermelin vil undersøge havmiljøet og fiskebestanden i den danske del af Nordsøen.

Det sker, efter at DR Nyheder har afsløret, hvordan Mærsk Oil ulovligt udledte over 80.000 tons miljøskadelige kemikalier fra sine danske olieplatforme.

Det er Danmarks Fiskeriforening, der tilbage i juli har efterlyst en tilbundsgående undersøgelse, og den får de nu, lover miljøministeren.

- Jeg forstår til fulde fiskernes bekymring, og det er derfor, vi sætter den her undersøgelse i gang, siger miljøminister Lea Wermelin fra Socialdemokratiet.

Støttepartier tilfredse

Beskeden fik folketingets miljøordførere på et møde med ministeren onsdag, og flere af dem er tilfredse med, at undersøgelserne sættes i værk.

- Det er ekstremt vigtig at få en undersøgelse. Vi skal kunne se, hvor stor en effekt, det her har haft for havmiljøet og for fiskene, siger Carl Valentin, miljøordfører for SF.

Også Enhedslisten og Alternativet er tilfredse.

- Vi har brug for at vide, hvor store konsekvenser det har, når man smider kemikalier i havet, og allerede nu har det vist sig, at man op til 1,5 kilometer fra Mærsks olieplatforme kan se, at der har været udledninger af kemikalier, siger Susanne Zimmer, miljøordfører for Alternativet.

- Det er ekstremt vigtigt at få undersøgt betydeningen for havmiljøet og fiskene til bunds, siger miljøordfører for Enhedslisten Mai Villadsen.

Det er endnu ikke besluttet, hvem der skal udføre undersøgelserne. Men formålet er at afdække, hvordan olieindustriens udledninger af kemikalier kan have påvirket havmiljøet og fiskebestandene. Undersøgelserne kan tage op til to år, og det bliver staten, som betaler regningen, oplyser miljøministeren.

Politiet skal undersøge endnu en sag

De seneste to år har DR Nyheder afdækket, hvordan Mærsk Oil fra 2005 til 2017 systematisk og ulovligt udledte i alt tre forskellige kemikalier til havet fra sine olieplatforme i den danske del af Nordsøen.

To af sagerne har ført til, at Mærsk Oils nye ejer - den franske oliekoncern Total - har fået bøder på i alt 500.000 kroner for udledning af over 100 tons kemikalier. De bøder er blevet betalt.

Den tredje sag omhandler over 80.000 tons af kemikaliet Scavtreat. Denne sag opgav politiet og anklagemyndigheden at komme til bunds i. Men Syd- og Sønderjyllands Politi har i august valgt at genoptage politiefterforskningen i den sag. Det skete, efter at Statsadvokaten i Viborg som tilsynsmyndighed havde bedt om at få sagen forelagt.

Oliekoncernen Total ønsker ikke at stille op til interview. I stedet har koncernen sendt en skriftlig udtalelse. Heri står der blandt andet:

"Vi byder den kommende undersøgelse velkommen, da havmiljøet i den danske Nordsø ligger os meget på sinde. Vi har et omfattende program som udføres i tæt dialog med myndighederne for kontinuerligt at mindske og overvåge vores miljøpåvirkning," skriver Line Bruun fra koncernens danske presseafdeling.

(Artiklen er opdateret kl 14:30 med skriftlig udtalelse fra Total)