Politiet i ko-vending: Genoptager sag om Mærsk-forurening

Syd- og Sønderjyllands Politi genåbner efterforskningen i kemikaliesag i Nordsøen.

Syd- og Sønderjyllands Politi har af egen drift valgt at genoptage efterforskningen af sagen om over 80.000 tons af det miljøfarlige kemikalie Scavtreat, fordi der er kommet ”nye oplysninger”. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Politiet har besluttet at genoptage efterforskningen i sagen om over 80.000 ton af det miljøfarlige kemikalie Scavtreat, som Mærsk Oil skyllede i havet i strid med sine miljøtilladelser.

Det sker, efter at DR Nyheder i juli afslørerede, at politiet havde lukket sagen, uden at nogen var blevet stillet til ansvar.

Både miljøorganisationer og politikere kritiserede politiets nedlukning af sagen, og det fik Statsadvokaten i Viborg til at kræve en redegørelse fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Jeg har fået sagen forelagt henover sommen og gennemgået den her på mit kontor, og jeg har sagt til Syd- og Sønderjyllands Politi, at jeg er enig i, at sagen skal genoptages, siger statsadvokaten i Viborg Kirsten Dyrman til DR Nyheder, der ikke har yderligere kommentarer i sagen.

'Nye oplysninger' genåbner sag

Syd- og Sønderjyllands Politi ønsker heller ikke at give interview om sagen, men oplyser skriftligt, at man af egen drift har valgt at genoptage efterforskningen, fordi der er kommet ”nye oplysninger”.

Politiets genåbning af sagen giver fornyet håb om, at de ansvarlige for forureningen bliver straffet, siger præsident for Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

- Den massive udledning af ulovlige kemikalier i Nordsøen er en af nyere tids største danske miljøskandaler, og det har været meget utilfredsstillende, at det ikke har haft nogen konsekvenser at bryde den miljølovgivning, som skal beskytte vores havnatur. Derfor er jeg meget tilfreds med, at politiet nu vælger at genåbne sagen, siger hun.

DR Nyheder har tidligere beskrevet, hvordan leverandøren Clariant og underleverandøren Synthite tilsatte det miljøfarlige stof BAC50 til Scavtreat-kemikaliet uden at skrive det på produktets deklarering.

Politi drejer rundt på hælene

Fungerende chefanklager ved Syd- og Sønderjyllands- Politi Mette Hermansen udtalte dengang til DR Nyheder, at Clariant ikke ville blive politiefterforsket, fordi Clariant ikke var blevet politianmeldt.

I dag oplyser politiet, at Clariant måske alligevel kan blive efterforsket.

- Syd- og Sønderjyllands Politi undersøger endvidere i samarbejde med Miljøstyrelsen, der er tilsynsmyndighed på området, om der er tilstrækkeligt grundlag for at foretage efterforskning mod leverandøren og producenten af Scavtreat med henblik på strafferetslig forfølgning i enten Danmark eller udlandet, skriver politiet til DR Nyheder.

Også den beslutning vækker glæde hos miljøorganisationer.

- Det er positivt, for det betyder, at der nu er en mulighed for, at der bliver placeret et ansvar for de ulovlige og meget omfangsrige udledninger af giftstoffer i Nordsøen, siger direktør i Det Økologiske Råd Claus Ekman.

- Det er vigtigt at komme helt til bunds, når der over en årrække er blevet svinet kolossalt i Nordsøen, og der kan vi kun være enige med politiet i, at den nuværende forklaring i sagen ikke bør afskrive et forsøg på at placere et egentligt ansvar, siger generalsekretær i Greenpeace Norden Mads Flarup Christensen.

Oliefirma: 'Informerede selv Miljøstyrelsen'

Mærsk Oil erkendte i 2017, at selskabet systematisk havde udledt Scavtreat 7103 i Nordsøen og fejlinformeret Miljøstyrelsen om, hvor miljøfarligt kemikaliet var. Sagen førte i august 2017 til, at Mærsk Oil blev politianmeldt for brud på havmiljøloven.

Kort efter blev Mærsk Oil købt af franske Total. Total har overtaget Mærsk Oils medarbejdere og selskabets juridiske forpligtelser.

- Maersk Oil (i dag Total) informerede selv Miljøstyrelsen omkring sagen i 2017. Vi har siden stillet al information til rådighed for myndighederne, ligesom vi også fremadrettet står til rådighed for myndighederne i forbindelse med sagen. Total ønsker ikke at kommentere yderligere, mens Anklagemyndigheden undersøger sagen, oplyser Total i et skriftligt svar til DR Nyheder.