- Udgangspunktet er, at partierne sætter sig sammen, og så starter vi forfra på at få lavet en epidemilov, som Folketingets partier kan se sig selv i.
Sådan siger statsminister Mette Frederiksen (S) under spørgetimen i Folketinget, efter at loven har været hårdt kritiseret de seneste uger.
I fredags udløb høringsfristen til lovudkastet, og siden hen er kritikken væltet ned over regeringen.
Loven lagde blandt andet op til, at smittede med en farlig sygdom - eller personer som formodes at være smittet - kan blive pålagt at blive undersøgt, indlagt, behandlet og isoleret, så smitten ikke spreder sig.
I nogle tilfælde kan der blive brugt tvang, fysisk fastholdelse, aflåsning af lokaler, og politiet kan hjælpe til, hvis folk modsætter sig, lød det i lovudkastet.
- Vi mener, at der er bestemmelser, som går alt for vidt og bør ændres, sagde Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen, fredag til DR Nyheder.
I dag har DR Nyheder så kunnet fortælle, at også det danske erhvervsliv var yderst kritiske over for lovudkastet.
Lovudkastet gav nemlig i dets nuværende form regeringen med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i spidsen mulighed for at lukke virksomheder, uden at de har krav på erstatning, lyder kritikken i de tre organisationers høringssvar.
- Virksomheden har ikke et retskrav på at få økonomisk erstatning, hvis det offentlige påbyder dem en restriktion og henviser til epidemiloven. Så er det op til politikerne i det enkelte tilfælde at vurdere det, og det gør virksomhederne retsløse, sagde Kim Haggren, der er underdirektør i Dansk Industri, tidligere i dag til DR.
'En interessant størrelse'
Politisk har regeringen også været prugelknabe den seneste uge, og i fredags kom det frem, at ikke et eneste parti ud over Socialdemokratiet ville kunne stemme for lovudkastet i dets nuværende form.
Fra talerstolen kalder Mette Frederiksen diskussionen om epidemiloven for en 'interessant størrelse'.
- Jeg synes, vi skal starte om. I mine øjne gerne med alle Folketingets partier og få lavet en epidemilov med en demokratisk forankring og det demokratiske indhold, den skal have, siger statsministeren og fortsætter:
- Alle partier skal med et åbent sind gå til de her forhandlinger og få lavet en lovgivning, som giver os den mulighed, vi skal have, for at håndtere en svær sygdomssituation.
DR Nyheder har forsøgt at få svar på, om der bliver lavet et helt nyt lovudkast, som skal igennem en ny høring, eller om de nøjes med at lave ændringer i det nuværende udkast. Hverken Socialdemokratiets presseafdeling, Sundhedsministeriet eller Statsministeriet er endnu vendt tilbage med svar på vores spørgsmål.
Ordfører: Godt med kritisk feedback
Efter statsminister Mette Frederiksen havde været på talerstolen, talte DR Nyheder med Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff.
Hvad mener statsministeren med at starte epidemiloven forfra?
- Forslaget har været i høring, og der har været masser af feedback på epidemiloven. Jeg synes, det er fint, at der er kommet en masse høringssvar - også kritiske høringssvar. Det er nu ganske naturligt, at regeringen finder ud af, hvilke elementer vi vil tage med videre og finde sin position.
Så hvorfor skulle loven startes forfra?
- Nu har forslaget været i høring, og det er helt naturligt, at regeringen skal finde sin position. Nu skal det forhandles med resten af Folketinget, og så skal det være sådan, at vi kan finde en lov, som der er bred tilslutning til på Christiansborg. Den skal gerne holde langt ud i fremtiden, siger Rasmus Horn Langhoff.
Blå blok: Forløbet har været ekstremt udansk
Politisk ordfører Sophie Løhde (V) ser frem til, at statsministeren og regeringen med egne ord vil 'starte forfra' med epidemiloven.
- Det er ekstremt udansk, at vi har en statsminister, som insisterer på at træffe alle beslutninger selv. Danmark er bygget på, at vi i fællesskab finder frem til de gode beslutninger. Den kerne skal vi tilbage til.
- Vi vil have en ny epidemilov, hvor Folketinget skal i arbejdstøjet og sikre, at der er demokratisk kontrol og retssikkerhed over for borgerne og virksomhederne.
Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, er tilfreds med, at regeringen nu trækker i land.
- Jeg synes, det var noget værre makværk. Vi skal sikre, at der ikke er tvang over for borgerne, og vi skal sikre, at folk kan få erstatning, hvis de bliver eksproprieret.