Mette Frederiksen (S) var en glad statsminister, da hun i går sammen med resten af det velkendte coronaslæng gik ind i Spejlsalen i Statsministeriet for at holde pressemøde.
- Vi kan nu fjerne de sidste coronarestriktioner om ganske få dage, og corona skal ikke længere kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.
- 1. februar kan Danmark igen holde åbent – helt åbent, lød det fra Mette Frederiksen.
Selvom du stort set ikke får brug for mundbindet og coronapas fra februar, og at krav om isolation er lempet, er der stadig virksomheder, der ikke er helt trygge ved at bryde alle restriktioner.
En af dem er Carletti, der producerer slik i Aarhus. Her var dele af produktionen sat i stå i januar på grund af mange smittede medarbejdere og medarbejdere i isolation. Den situation vil den administrerende direktør ikke stå i igen.
Derfor vil han ikke følge Sundhedsstyrelsens nye anbefaling om, at man ikke længere behøver at gå i selvisolation, hvis man er nær kontakt.
- Vi holder fast i, at folk, der har familiemedlemmer i husstanden, der er ramt af corona, bliver hjemme, indtil de selv er testet negative efter fire og seks dage, eller at deres familiemedlem er ude af isolation, siger Niels Petersen.
Carletti har haft et sygefravær, der har ligget fire til fem gange højere end normalt. Derfor har man droppet kravet om coronapas for at sikre sig at kunne skaffe så mange vikarer som muligt.
For at undgå rod med vagtplanerne regner Niels Petersen med, at de fortsætter med isolationskravet et par uger mere, indtil der sker et markant fald i sygefraværet.
Fortsætter med mundbind og selvtest
Metalvirksomheden Nytech i Vester Hassing har også været hårdt ramt af corona. I de værste uger lå en tredjedel af medarbejderne hjemme med corona, og man måtte lukke en afdeling ned, fordi der ikke var personale til at bruge maskinerne.
Det har betydet, at flere ordrer blev forsinket, siger Michael Hansen, administrerende direktør i Nytech. Med genåbningen frygter han, der igen går coronakludder i det.
- Jeg frygter, vi går fra, at corona er en samfundskritisk sygdom til at blive en virksomhedskritisk situation, siger direktøren og vurderer, at man vil komme til at se flere virksomheder, der må lukke ned på grund af højere smitte.
- Jeg er bange for, at vi igen må udskyde ordrer, fordi medarbejderne har smittet hinanden, siger Michael Hansen.
Han har selv siddet hjemme i selvisolation, fordi hans kone er syg – også selvom nære kontakter ikke længere behøver at gå i selvisolation. Og selv mundbindet må medarbejderne beholde foran næse og mund, når de møder ind, siger han.
- Vi vil fortsætte det høje niveau med mundbind, håndsprit og hjemmearbejde i det omfang, det er muligt. Og vi vil fortsætte med at bede medarbejderne om at lade sig selvteste, siger han.
Se her klippet fra pressemødet i går, hvor Mette Frederiksen fortalte om de næste uger med corona:
Mangel på klar lovgivning kan give usikkerhed
Hos Dansk Industri er man rigtig glad for, at restriktionerne nu bliver ophævet, og at corona ikke længere anses som en samfundskritisk sygdom. Men Søren Dupont Dall, der er personalejuridisk chef i Dansk Industri, siger, at der stadig er virksomheder, som har et ønske om at gøre brug af coronapasset.
- Derfor vil vi gerne støtte op om, at arbejdsgiver stadig kan bede om at se coronapas.
Det fremgår af Epidemikommissionens indstilling, at private erhvervsdrivende stadig kan stille krav om coronapas til eksempelvis kunder, men Dansk Industri ser gerne, at dette også gælder for virksomhedens ansatte.
- Lige nu har vi en klar lovgivning, der giver arbejdsgiver mulighed for at se coronapasset, men hvis den lovgivning ophører, kan det give usikkerhed. Og det er ikke hensigtsmæssigt, siger Søren Dupont Dall.
Generelt opfordrer han virksomhederne til, at man ude på arbejdspladserne indgår i en dialog og sammen finder løsninger, så alle fortsat kan gå trygt på arbejde – herunder at fremvise coronapas, hvor det må være nødvendigt.