Medie: Skat stævner 71 britiske personer og firmaer i stor svindelsag

71 personer og selskaber sagsøges for at have medvirket til milliardsvindel mod den danske stat, ifølge medie.

Den britiske finansmand Sanjay Shah havde konto hos den britiske storbank Barclays. Nu går Skat rettens vej for at få oplysninger om bankens kunder frem. (Foto: © HANNAH MCKAY, Scanpix)

71 britiske finansfolk og selskaber står til alvorlige anklager fra den danske stat, som beskylder dem for medvirken til omfattende svindel mod statskassen.

Ifølge det juridiske nyhedssite Law 360 indgav Skat den 27. juli i år en stor stak stævninger til retten i London.

Stævningerne går primært på, at de britiske finansfolk og selskaber skal have bidraget til at hvidvaske og sløre provenuet fra svindel med udbytteskat, som har kostet de danske skatteydere mindst 12,7 milliarder kroner.

- Sagsøgte vidste, at ansøgningerne til Skat var baseret på falske repræsentationer eller havde ingen ægte tro på repræsentationernes sandhed, står der i den seneste stævning, som det juridiske nyhedssite Law360 har læst.

Kræver oplysninger fra store banker

Af stævningerne fremgår det også, at Skat nu går rettens vej for at få de engelske investeringsbanker Barclays og National Westminster Bank til at udlevere oplysninger om deres kunder, som de mener har været involveret i svindelnummeret.

Ifølge stævningen mod Barclays, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, vil oplysninger være vigtige brikker i puslespillet om det omfattende transaktionsmønster, der er sat i værk for at få provenuet fra svindelnummeret til at forsvinde.

- Disse stævninger understreger, at det her påståede svindelnummer er tilrettelagt af og har haft London som centrum. Det er nogle meget store og anerkendte aktører, som er centrale i denne sag. Og så er det fra London, at den britiske finansmand Sanjay Shah har opereret via sit selskab Solo Capital, siger Thomas Svaneborg, der er erhvervsjournalist på DR Nyheder, og følger udbytteskattesagen tæt.

Sanjay Shah lever i dag et liv i luksus i Dubai. Ifølge stævningen mod Barclays kræver Skat kontooplysninger fra blandt andet Tyskland og netop Dubai.

Solo Capital stævnet

Som DR Nyheder tidligere har afdækket, mistænker bagmandspolitiet den britiske finansmand Sanjay Shah for at have orkestreret den omfattende svindel.

Hans nu lukkede britiske finansfirma Solo Capital Partners tilbød små, amerikanske pensionskasser aggressive finansielle produkter, som havde den danske statskasse på sigtekornet.

Når et dansk aktieselskab betaler udbytte til sine aktionærer, tilbageholder Skattestyrelsen 27 procent. Men er aktierne ejet af udenlandske aktionærer, kan man få de 27 procent refunderet.

Men Skats kontrol med refusionen af udbytteskat var stort set ikke-eksisterende, og det udnyttede Solo Capital og de amerikanske pensionsfonde til at indsende falske udbytterefusioner, og de modtog altså mindst 12,7 milliarder af kroner, før svindelnummeret blev opdaget i sommeren 2015.

Solo Capital er ligeledes blevet stævnet i sagen, viser retsdokumenter, som DR Nyheder har fået indsigt i.

Hvidvask og sløring

Stævningerne mod de britiske finansfolk og finansielle selskaber går først og fremmest på, at de skal have hjulpet med at hvidvaske provenuet fra det omfattende svindelnummer.

Det bekræfter Thomas Svaneborg i, at de britiske myndigheder primært anser sagen svindel med udbytteskat som en sag om hvidvask.

- Det er selvfølgelig tankevækkende, at det her er foregået i hele Europas finanscentrum, hvor en lang række aktører altså tilsyneladende har gjort det muligt at få de her penge til at blive hvide og fordufte, siger Thomas Svaneborg.

Den 1. juli blev Skat delt op i syv nye styrelser. Det er nu Skattestyrelsen, som på vegne af den danske stat har udsendt stævninger til personer og selskaber i USA, Canada, Luxembourg, Malaysia og Storbritannien.

I et svar til DR Nyheder siger fagdirektør for Særlig Kontrol i Skattestyrelsen Steen Bechmann Jacobsen:

- Skattestyrelsen har siden den formodede svindel blev opdaget i sommeren 2015 bestræbt sig på at tilbagesøge det unddragne beløb til den danske statskasse.

- Disse bestræbelser består bl.a. i en række forskellige civilretlige tiltag i flere lande, hvor der kan være mulighed for at søge udbyttet inddraget eller anlægge civile retssager og gøre erstatningskrav gældende. Det gælder bl.a. også i England, siger han.

Politiets såkaldte sporingsgruppe har beslaglagt i alt 2,7 milliarder kroner på konti i udlandet - ikke mindst i den tyske bank Varengold.

UDBYTTESKAT: SÅDAN BLEV SKAT SVINDLET

  • Skat har uretmæssigt udbetalt 12,7 milliarder kroner til virksomheder eller personer bosat i udlandet.

  • Via et hul i Skats kontrol har de og ansøgt om at få udbetalt refusion af udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation fra udenlandske selskaber.

  • Udenlandske selskaber skal nemlig ikke - sådan som danske selskaber - betale 27 procent i skat af aktieudbytte.

  • Svindlen er sket ved, at virksomhederne og personerne har udfyldt blanketter om refusion af udbytteskat uden at have aktier i danske selskaber.