Løsning udskudt: Møbelfabrik sender 700 ansatte hjem i to uger med løn

Møbelfabrikanten Tvilum kæmper videre for at finde investorer, der kan redde hundredvis af arbejdspladser på Silkeborgegnen.

Den østjyske møbelfabrik Tvilum kæmper videre for at redde produktionen i Fårvang og Kjellerup ved Silkeborg. (Foto: © Mikkel Berg Pedersen, Scanpix)

700 medarbejdere fra møbelfabrikken Tvilums afdelinger i Fårvang og Kjellerup ved Silkeborg er suspenderet og får løn for at blive hjemme i de næste to uger.

Imens kæmper kuratorerne videre for at redde aktiviteterne i den konkursramte virksomhed. Det fortæller en af de ansatte, projektleder Amanda Rosser, efter et informationsmøde med kuratorerne mandag formiddag.

- Vi har fået at vide, at de stadig prøver at finde en løsning. De har flere mulige købere, som de arbejder videre med. Men de skal bruge mere tid. Og derfor er vi blevet sendt hjem i 14 dage, siger hun.

I weekenden blev der forhandlet om eventuel overtagelse af dele af virksomheden, der er Danmarks største møbelproducent og leverer saml-selv-møbler til blandt andet møbelkæden Jysk med over 2.500 butikker i omkring 50 lande.

De seneste seks år har Tvilum, der er ejet af Revolution Capital Group, kæmpet med faldende omsætning, underskud og lukning af fabrikker.

Kurator: Der er flere mulige købere

Ulrik Holsted-Sandgreen, advokat og partner hos Horten Advokatpartnerselskab, er kurator for konkursboet Tvilum.

Han fortæller efter mødet, at der er flere mulige købere til virksomheden, men at det kræver tid at få den rigtige løsning på plads.

- Vi prioriterer at flest mulige medarbejdere er sikret fortsat ansættelse. Vi prioriterer den pris, vi får for bygninger, maskiner og varelagre. Og vi prioriterer hastigheden, siger han.

Hvad taler for at virksomheden bliver reddet?

- Tvilum er en stor møbelproducent på et marked med efterspørgsel. Og de interesser, vi har modtaget, viser et ønske om at overtage virksomheden, siger Ulrik Holsted-Sandgreen.

Ifølge advokaten, der er indsat som kurator af skifteretten, er virksomheden lige nu ramt af, at flere af de store kunder i udlandet selv er under rekonstruktion og kæmper for overlevelse.

Samtidig skyldes konkursen til dels, at eksportmomsordningen er ophørt ved årsskiftet. Det er en ordning, der tidligere har betydet, at eksportvirksomheder fik forskudsudbetalt moms.

Nu skal virksomhederne betale moms af deres eksportvarer - indtil Skat sender pengene retur. Og betyder, at pengene mangler i kassen i den mellemliggende periode.

Danske møbler sælger godt i udlandet

Hos innovationsnetværket Lifestyle & Design Cluster har direktør Betina Simonsen fulgt med i situationen omkring møbelfabrikanten i Silkeborg.

Hun vurderer, at Tvilum har været udfordret af et marked, der efterspørger produkter med mere unikt design, end Tvilum har været i stand til at producere.

- Vi ved, at de har arbejdet hårdt i forhold til at navigere med et stort produktionssystem på et marked, der efterspørger flere unikke produkter. Det er der, hvor de virkelig skal vride hjernen for at kunne følge med, siger hun.

Selvom Tvilum er Danmarks største møbelfabrik, er konkursen ikke et udtryk for, at branchen samlet set er i krise.

Sådan lyder meldingen fra Flemming Larsen, der er branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien under Dansk Industri.

- For møbelbranchen generelt har der været en god udvikling over de sidste tre år, hvor eksporten har løftet sig med over 20 procent efter et alvorligt tilbageslag i forbindelse med finanskrisen, fortæller han.

Eksporten af danske møbler er steget fra 12,7 milliarder kroner i 2012 til 15,2 milliarder kroner i 2016, viser tal fra Dansk Industri.

Det er især nærmarkederne Norge, Tyskland og Sverige, der aftager de danske møbler. Men der er også ved at være slået hul igennem til Japan, USA og Kina, siger Flemming Larsen.

- Møbelbranchen er generelt kommet op i gear igen. Og på den baggrund er det særligt trist, at Tvilum er kommet ud i denne situation, siger han.