Langsom sagsbehandling af arbejdsskader koster Roskilde kommune 2,4 mio.

Det koster i kommunerne, når Arbejdsskadestyrelsen er langsomme til at afgøre sager om arbejdsskader.

Arbejdsskadestyrelsen har en voldsom pukkel af arbejdsskadesager liggende, der gør det umuligt for dem, at nå kravene i loven. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Nu er det nok.

Sådan lyder meldingen fra Roskilde kommune, der har klaget over de lange sagsbehandlingstider i Arbejdsskadestyrelsen.

Klagen er landet hos Kommunernes Landsforening, KL og beskæftigelsesministeren.

- Det er både en økonomisk byrde for kommunerne, og det er en rigtig stor byrde for de mennesker, der skal gå og vente på at få deres fremtid afklaret, siger Roskildes borgmester Joy Mogensen (S).

Prisen er høj

Roskilde kommune har i øjeblikket 15 borgere, der venter på at få Arbejdsskadestyrelsens vurdering af deres arbejdsskadesager. Det koster Roskilde kommune 2,4 millioner kroner, og det er penge som kommunen selv skal afholde.

- Allerede nu har vi femten borgere, der har ventet alt for længe, og vi frygter bare, at den ventetid kommer til at stige, siger Joy Mogensen.

Bekymringen for, at ventetiden vil stige yderligere er ikke ubegrundet, for Arbejdsskadestyrelsen er ramt af en medarbejderflugt som følge af regeringen beslutning om, at flytte styrelsen til provinsen.

Meningen var oprindeligt, at Arbejdsskadestyrelsen skulle flytte fra Østerbro i København til nye kontorer i Vordingborg, Haderslev og Hillerød 1. juli 2017.

Den udflytning er nu blevet udskudt til 1. januar 2019, da 60 af de cirka 400 ansatte i Arbejdsskadestyrelsen har sagt op siden oktober sidste år. Arbejdsskadestyrelsen har i øjeblikket 38.000 verserende sager liggende, heraf er 27.000 nye sager.

Det er især sagsbehandlere, der har sagt deres job op, og det forlænger ventetiden i sagsbehandlingen yderligere.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at udflytningsplanen ikke kommer til at påvirke sagsbehandlingstiderne. Når det er sagt, så står vi i en svær situation. Vi må imødese, at der sker en vis nedgang i sagsafviklingen i en kort overgangsfase. Og det vil påvirke sagsbehandlingstiden i negativ retning, men kun på kort sigt, siger Thomas Lund Kristensen, der er konstitueret direktør i Arbejdsskadestyrelsen.

Den konstituerede direktør har i øvrigt også selv sagt sin stilling op.

Betal vores udgifter

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for en sag uden erstatning for tabt arbejdsevne er på syv måneder.

Værre ser det ud for sager, hvor den tilskadekomne har ret til erstatning. Her er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid mellem 26 og 28 måneder - altså over to år.

I arbejdsskadeloven står der, at Arbejdsskadestyrelsen skal træffe afgørelse inden et år efter arbejdsskaden er anmeldt. Men den frist når Arbejdsskadestyrelsen stort set aldrig. Kommunen har pligt til at forlænge sygedagpengeudbetalingen, så længe der verserer en arbejdsskadesag.

Joy Mogensen mener, at staten bør hjælpe kommunerne.

- Det bedste ville være, hvis de fik afgjort deres sager til tiden og ellers - at vi fik refunderet vores udgifter og fik mulighed for at lave nogle foranstaltninger for de mennesker, der ellers bare må gå og vente.

Ombudsmanden har for nylig kritiseret Arbejdsskadestyrelsens lange sagsbehandlingstider.