Kim Jørgensen er en af dem, der forsyner danske forbrugere med mælk. Næsten tre millioner liter leverer de 270 malkekøer på hans bedrift i Rødding hvert år.
Derfor er han heller ikke vild med udsigten til en ny afgift på blandt andet køer, som det i dag foreslås af Det Miljøøkonomiske råd.
- Det vil gøre, at vi får reduceret vores indtjening gevaldigt. Det betyder jo, at vi får mindre penge til at investere og afdrage på vores gæld, forklarer Kim Jørgensen.
Det Miljøøkonomiske Råd foreslår i et nyt udspil, at der lægges en afgift på 2.280 kr. om året på malkekøer som dem, der står i Kim Jørgensens stald per ko.
- For os vil det betyde mellem 500.000 og 800.000 kr. Alt efter hvad der kommer for forslag. Det kommer til at koste en del på bundlinjen i hvert fald, siger han.
Alene de 270 køer vil med forslaget koste den sønderjyske landmand mere end 600.000 kroner årligt. Forslaget vil udover køer også lægge afgift på andre dyr, afgrøder eller aktiviteter, der udleder drivhusgasser.
Penge retur
Kim Jørgensen har dog samtidig muligheden for at få nogen af pengene retur. Udspillet fra Det Miljøøkonomiske Råd foreslår nemlig også at belønne landmænd, der indfører tiltag, der begrænser udledningen af drivhusgasser. Hvis Kim Jørgensen fx ændrer på sammensætningen af foderet til sine køer eller sender sin gylle til et biogasanlæg, så skal der være penge at spare.
Og det er Kim Jørgensen allerede i gang med.
- Vi kører vores gylle på biogasanlægget, vi har en gylletank, hvor der er dug over, så der ikke fordamper noget, vi har robotskrabere, der kører rundt og skraber gulvene 7-8 gange i døgnet, for at det ikke ligger og fordamper. Samtidig forsøger vi at optimere vores fodring, så køerne udnytter foderet bedst muligt, siger han.
Unfair konkurrence
Alligevel frygter mælkebonden fra Rødding, at forslaget vil lukke flere malkebedrifter.
- Jeg tror, det vil koste en del kolleger deres levebrød, hvis de ikke kan se sig ud af det her, siger han.
Selv forventer han at klare sig, men med den nye afgift vil han få sværere ved at konkurrere med mælkebønderne i de øvrige EU-lande.
- Jamen, det ville betyde, at jeg skulle til at konkurrere mod nogen andre europæiske kolleger, som ikke har de samme udgifter, som vi har. Og det vil gøre, at vi er dårligere stillet overfor dem. Det kan være, at forbrugerne hellere vil købe deres mælk, hvis den bliver billigere. Jeg synes, det er forkert, hvis Danmark skal straffes endnu mere, end de skal i resten af Europa, siger han.
Kim Jørgensen har derfor en opfordring til politikerne.
- Vi skal lige klappe hesten og prøve og se, hvad vi har gjort i Danmark. Og så hvad de gør i udlandet, så vi ikke igen skal at være foregangsland, siger han.