Lærere efter første møde med Bondo: 'Realistisk aftale' og 'udsættelse af pinen'

Formanden for Danmarks Lærerforening har holdt sit første møde med medlemmer fra den københavnske afdeling.

Thomas Roy Larsen, der er bestyrelsesmedlem i Københavns Lærerforening, er skeptisk over for den kommission, der skal se på lærernes arbejdstid.

Der var både positive røster og et par kritiske indvendinger efter omkring 50 københavnske lærere havde holdt møde med formand i Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen.

Han har taget hul på en række tillidsrepræsentantmøder rundt om i landet, inden medlemmerne skal stemme ja eller nej til den overenskomstaftale på det kommunale område, som lærerformanden var med til at lande i fredags.

Her skal han forklare, hvorfor aftalen er den rigtige vej at gå og give et indblik i forløbet.

En af lærerne, der deltog i mødet, var Thomas Roy Larsen, der er bestyrelsesmedlem i Københavns Lærerforening. Han mener, at Bondo har gjort et "fremragende stykke arbejde" under forhandlingerne, men han vil stadig stemme nej. Det har dagens møde ikke ændret ved.

- Jeg ombestemmer mig ikke umiddelbart. Men det var et godt oplæg, og Anders Bondo Christensen talte godt for sin sag. Men jeg kan ikke helt se, hvad der skal komme ud af en kommission. Jeg ser egentlig aftalen som en udsættelse af pinen. Jeg har meget lidt tiltro til Kommunernes Landsforening, siger han.

'Man må være realistisk'

Thomas Roy Larsen referer til den kommission, der skal undersøge spørgsmålet om lærernes arbejdstid, som har været et centralt stridspunkt på det kommunale område under forhandlingerne.

For det nye forlig indeholder ikke den nye arbejdstidsaftale, som lærerne ønskede. I stedet har forhandlerne besluttet at nedsætte en kommission, der skal vurdere om lærernes arbejdstid har konsekvenser for undervisningen.

En anden lærer, der deltog i mødet, er Pia Fersbye, der er børnehaveklasseleder på Hansstedskole i Valby. Hun vil stemme ja.

- Der har været en god debat og forskellige synspunkter. Det er følelser og fornuft, der strider lidt mod hinanden. Men af ren fornuft vil jeg sige ja til aftalen, fordi det er den, jeg tror, kan bære os frem på længere sigt, siger hun og fortsætter:

- Men der er en frustrationen, som de fleste er bærere af. Vi vil så gerne have, at vores arbejdsvilkår var anderledes. Men samtidig må man også være realistisk. Det havde selvfølgelig været dejligt med et resultat, der havde rullet vores gamle arbejdstid tilbage, men det havde næsten været en drøm.

Møde med en god stemning

Selv var Anders Bondo Christensen tilfreds med dagens møde. Han mener, at han har landet en god aftale for lærerne og de i alt 500.000 ansatte, som aftalen omfatter.

- Vi har en langt bedre mulighed for at forandre lærernes arbejdsvilkår positivt med denne her aftale, end hvis vi var endt i en konflikt. Jeg har forklaret baggrunden for aftalen og redegjort for alle de overvejelser, vi har haft i forløbet, og så er det op til den enkelte at beslutte, om det skal være et ja eller nej.

- Der var en rigtig god stemning, og jeg er glad for at kunne forlade et lokale, hvor der bliver klappet igennem, siger han.

Der har været en del lærere, der har været kritiske over for overenskomstaftalen, men størstedelen af medlemmerne af Danmarks Lærerforenings 24 mand store hovedstyrelse opfordrer til at stemme ja til aftalen.