Det er ikke slut endnu: Sådan kommer overenskomsterne i mål

En konflikt kan tidligst bryde ud den 11. juni, hvis overenskomstaftale får en nedadvendt tommelfinger.

Det kan godt være, at offentlige topforhandlere kunne udbryde et lettelsens suk, efter at det i sidste uge lykkedes at lande et forlig for 745.000 offentligt ansatte.

Men forhandlerne om de offentlige overenskomster er ikke ovre endnu.

Parterne har frem til den 11. maj til at få de sidste detaljer i overenskomsterne på plads Det handler blandt andet om udmøntning af særlige puljer, som er afsat inden for den forligsramme, der nu er på plads.

- Det forløb, vi går ind i nu er helt udramatisk. Vi har et generelt forlig, og nu er der de her overenskomstforhandlinger, der kører et par uger, siger chefforhandler for KL, Michael Ziegler (K).

Afstemning

Når overenskomsterne er på plads, skal de enkelte fagforbund tage stilling til, om de vil acceptere resultaterne af forhandlingerne. Det har de frem til den 4. juni til at finde ud af.

Hvordan de flere hundrede forbund, som er omfattet af de offentlige overenskomster, tager stilling til overenskomsterne, varierer fra forbund til forbund.

De fleste forbund sender overenskomstaftalerne til urafstemning. Det gør de blandt andet i FOA, hvor 150.000 medlemmer skal stemme via deres Nem-Id - heraf 125.000 på det kommunale område.

Her forventes afstemningen at begynde omkring den 15. maj og løbe frem til den 4. juni.

Men hvor FOA har delt sin afstemning op i de tre områder stat, regioner og kommuner, har HK Kommunalt lagt de omkring 50.000 ansatte i regioner og kommuner sammen.

De omkring 20.000, som er medlemmer af HK Stat, indgår i en form for musketéred med medlemmerne i de tre organisationer, Akademikerne, OAO (Offentligt Ansattes Organisationer) og SKAF (Stats- og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab).

Der skal være ja i alle tre organisationer. Siger bare én organisation nej, er det nej for alle, og så vil der kollektivt bryde konflikt ud på det statslige område.

Ingen afstemning

Der er også forbund, som vedtager et ja eller nej til overenskomsterne i en såkaldt 'kompetent forsamling'.

Det gør blandt andre Dansk Malerforbund og Kort- og Landmålingsteknikernes Forening, som lader hovedbestyrelsen træffe beslutning.

Stat, regioner og kommuner skal senest have fortalt arbejdsgiverne om medlemmernes stilling til aftaleteksten den 6. juni.

Siger et forbund nej, vil faggruppen gå i konflikt fra den 11. juni.

De strejke- og lockoutvarsler, som blev meldt ud i marts, gælder fortsat. Men der vil ikke blive tale om en storkonflikt, da en konflikt kun vil omfatte de faggrupper, der siger nej til overenskomstaftalen.

En strejke og en lockout vil træde i kraft samtidig i tilfælde af et nej til aftalen.

Artiklen vil løbende blive opdateret.

Sådan stemmer forbundene om overenskomsterne

  • FOA: 150.000 medlemmer skal stemme. Der vil være tre urafstemninger: Regioner (20.000), kommuner (125.000) staten (1000) stemmer for sig.

  • Resultat: Ja og nej afgøres ved almindeligt flertal, der er ikke krav om vist stemmeprocent.

  • HK Kommunal: Cirka 50.000 medlemmer skal stemme i kommuner og regioner - blandt andre lægesekretærer, tandklinikassistenter, ansatte hos borgerservice.

  • Der vil være én urafstemning, hvor man tager til det samlede resultat, altså aftalerne med både kommuner og regioner i ét.

  • Resultat: Ja og nej afgøres ved almindeligt flertal, ingen krav om stemmedeltagelse.

  • BUPL: Omkring 56.000 ansatte i kommunerne tager stilling til den samlede aftale med kommuner og regioner.

  • Resultat: Almindeligt flertal, ingen krav om stemmedeltagelse.

  • Dansk Sygeplejeråd: Cirka 65.000 – sygeplejersker og studerende kan stemme.

  • Alle medlemmer (både kommuner, stat og regioner) stemmer om aftale med kommuner og regioner, derudover separat afstemning for ansatte i staten (Afstemningen som de ca. 900 sygeplejersker statens område stemmer til er en vejledende afstemning, som hovedbestyrelsen bruger til at tage stilling til forliget på statens område.)

  • Resultat: Ja ved almindeligt flertal. Ingen krav om stemmedeltagelse

  • Dansk Lærerforening: Omkring 55.000 lærere tager stilling til den samlede aftale med kommuner og regioner.

  • For ansatte i staten (omkring 1200 medlemmer) er det hovedbestyrelsens 23 medlemmer, der tager stilling.

  • Resultat: Begge afstemninger er almindeligt flertal, ingen krav om stemmedeltagelse.

  • Ansatte i staten: På statens område er der en form for musketéred, fordi der skal være tre afstemninger for medlemmerne i de tre forskellige organisationer: Akademikerne, OAO (Offentligt Ansattes Organisationer) og SKAF – CO10/LC (Stats- og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab)

  • Der skal være ja i alle tre. Siger bare én organisation nej, er det nej for alle.

  • Konstruktørforeningen: Konstruktørforeningen har cirka 925 medlemmer, der skal stemme på det offentlige område. På det kommunale og regionale område foregår afstemningerne mellem den 11. maj og 4. juni. På statens område foregår afstemningerne mellem den 18. maj og 4. juni.

  • Kilde: Rundringning til diverse forbund.