Den skandinaviske storbank Nordea skal i de kommende tre år spare seks milliarder kroner - og den største andel af besparelserne skal komme fra de ansatte.
Sådan lyder meldingerne fra bankens ledelse. Og det vækker stor bekymring hos den faglige formand for 6.000 ud af de 9.000 ansatte i bankens danske afdelinger.
- Det er meget alvorligt. Der er ingen forlydender om, hvor stort et antal det kommer til at dreje sig om, men hvis vi tager størrelsen på de hensættelser, der er til det her, så indikerer det et ikke ubetydeligt antal, siger Dorrit Brandt, formand for Finansforbundet i Nordea Danmark.
Banken har afsat halvanden milliard kroner til fratrædelsesordninger, men uden at melde ud, hvor mange af de i alt 29.500 medarbejdere, der skal skæres fra i Danmark, Sverige, Norge og Finland.
Ifølge Dorrit Brandt har ledelsen lagt op til, at det er en række supportfunktioner i bankens organisation, der skal holde mest for, og dermed ikke de ansatte i de mest kundevendte roller ude i filialerne.
Besparelserne vil dog stadig ramme medarbejdere i den værdikæde, der ligger bag servicen over for kunderne, påpeger hun.
- Det kan komme til at betyde et fald i kundetilfredsheden og et meget stærkt pres på de medarbejdere, der skal blive tilbage og skal levere de gode kundeoplevelser.
Nordea-direktør: Umuligt at undgå
Udover hensættelser på 1,5 milliarder kroner til fratrædelsesordninger oplyste banken i forbindelse med sit regnskab i går, at der bliver nedskrevet for 5,5 milliarder kroner på it-systemer og 2,1 milliarder kroner på udlån.
Derudover har banken en udgift på 560 millioner kroner i forbindelse med salget af aktier i den baltiske forretning Luminor.
Regningen lyder samlet på ti milliarder kroner, hvilket sender banken ud af tredje kvartal med et underskud på 3,1 milliarder kroner.
Lønninger til medarbejderne udgør omkring 70 procent af bankens driftsomkostninger.
Og til DR Nyheder siger den nye koncernchef, Frank Vang-Jensen, at de ansatte ikke er til komme udenom, når der nu skal spares.
- På trods af alt det, vi kommer til at gøre for at reducere omkostningerne, er det stadig sådan, at der i en bank er rigtig mange medarbejdere, og derfor er det desværre umuligt at undgå, at det her påvirker dem, siger han.
Spareplan skuffer forbundsformand
Hos Finansforbundet, der organiserer omkring 55.000 ansatte i den danske finanssektor, er formand Kent Petersen skuffet over Nordeas ledelse.
- Det harmonerer slet ikke med det, Nordea ellers har meldt ud om, at de vil være tættere på deres kunder og levere en stærkere service. Det ville klæde dem at udvikle frem for at afvikle.
- Selvom kunderne ikke kommer så meget i filialerne mere, så har bankerne faktisk tættere kontakt med kunderne end nogensinde før. Og det er ikke noget, som teknologien kan løse endnu.
De halvanden milliarder kroner, som Nordea har hensat til fratrædelsesordninger, svarer til "flere tusinde" job i banken, vurderer Finansforbundet.
Men det er endnu for tidligt at sige noget om, hvad det ender med, lyder det fra Kent Petersen.
- Hvor mange, der skal afskediges i det enkelte lande, og hvor mange, der skal reduceres med som følge af naturlig afgang, er ligesom mulighederne for andre besparelser noget, der skal skal forhandles på plads inden for den næste måned eller to, siger han.