Korrespondent: Så længe der forhandles er der håb - men det kræver masser af tid

Spisepause og arbejdstid er problemerne der skal løses, hvis en storkonflikt skal undgås.

Har de ret eller fik han bare lov. Dennis Kristensen fra FOA på vej til spisepause fra forligsinstitutionen. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2018) (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Det er bordet, hvor statens forhandlere sidder i forligsinstitutionen, at de tungeste forhandlinger foregår lige nu for at få en samlet offentlig overenskomst hjem.

Sådan lyder vurderingen fra DR's erhvervskorrespondent Jacob Ussing.

- Det er meget sigende, at de kommunale forhandlere fik lov til at holde en spisepause. Det gjorde statens forhandlere ikke, siger han.

- Statens forhandlere brugte istedet tiden på at diskutere spisepause.

- De første timer inde i denne afgørende forhandlingsdag tyder på, at det er statens forhandlere, der kommer til at afgøre om der kan laves et forlig, siger Jacob Ussing.

- Dels er der spørgsmålet om, at de statsansatte vil have knæsat, at de har ret til betalt spisepause. Men staten sidder også på spørgsmålet om den samlede økonomiske ramme for en aftale på hele det offentlige område, siger han.

Tygger på forslag

På det kommunale område havde lønmodtagerne et stykke papir med, som er forfattet af modparten KL.

- Vi har set på, hvordan KL tidligere har formuleret sig omkring spisepausen – og ifølge LO's jurister så har KL's egne formuleringer karakter af en rettighed, forklarede FOA-formand Dennis Kristensen i formiddags.

Papiret er nu overgivet til KL.

- Nu sidder KL's jurister så med papiret. Men om det kan føre til en løsning omkring den betalte spisepause i kommunerne, det ved vi endnu ikke, siger Jacob Ussing.

- Mens det ser ud til at man har sat forhandlingerne om løn lidt i baggrunden, fordi man her er tæt på hinanden, så er det altså retten til betalt spisepause i staten og lærernes arbejdstids-regler, der skal løses, hvis det her skal gå igennem, siger Jacob Ussing.

- Så længe der forhandles er der håb. Men det kræver meget vilje, noget kreativitet og masser af tid, hvis det skal lykkes, siger han.