Det blev ikke til en nat i soveposer i Forligsinstitutionen i indre København. Omkring klokken tre forlod flere personer fra lønmodtagers side forhandlingslokalerne.
Det var ellers meningen, at alle parterne, ifølge forligsmanden, skulle spærres inde med tandbørsten, indtil der var fundet en løsning.
Ifølge DR's erhvervskorrespondent Jakob Ussing skyldes pausen især, at der i går blev forhandlet i timevis på det statslige område, hvor den helt store knast er retten til den betalte spisepause.
- Der var ikke de store fremskridt i går. Og da vi nærmede os klokken tre i nat, lød det fra arbejdsgiverne, at de havde brug for at regne og tænke i forhold til, hvordan man kunne bevæge sig videre på hele det statslige område, siger han og fortsætter:
- Vi skal huske, at staten er den helt centrale aktør og en vigtig brik, fordi det er dem, der laver den overordnede lønramme og i sidste ende også bestemmer hvor mange penge, der er i regionerne og kommunerne.
Klokken seks i morges blev der båret otte kopper kaffe ind til Forligsinstitutionen, hvilket vidner om, at der stadig har siddet nogle fra arbejdsgiversiden og arbejdet videre, fortæller Jakob Ussing.
- Det er formentlig folk fra det statslige område, der har regnet og måske skrevet på noget, der kunne være et modudspil, der kan komme klokken 10, når de alle samles igen.
Ziegler: Måske en afklaring over weekenden
Parterne fra regioner, kommuner og stat genoptager forhandlingerne klokken 10 i Forligsinstitutionen.
Michael Ziegler, der er chefforhandler for kommunerne, er en af dem, der blev i Forligsinstitutionen og fik et par timers søvn der. Omkring klokken otte kom han ud for at hente en kop kaffe.
Ifølge ham skal man ikke lægge det store i pausen.
- Vi er stadig i den situation, at vi er her, indtil vi er færdige. At nogle så lige har fået lov til at forlade bygningen for at tage hjem og sove, er bare en nødvendig forudsætning for, at man overhovedet kan hænge sammen, siger han og fortsætter:
- Jeg tror, det er godt for forhandlingerne, så vi kan hænge nogenlunde sammen og være vågne ved forhandlingsbordet.
Der er tre store knaster i forhandlingerne, som parterne har svært ved at nå til enighed om: lønnen, lærernes arbejdstidsregler og en sikring af retten til betalt spisepause.
Parterne har stadig ikke kunnet finde en løsning, men Michael Ziegler håber, at der ved weekendens slutning vil være en afklaring.
- Jeg tror, at vi i denne weekend finder ud af, hvordan det ender. Det ville være dejligt med en afklaring, men det er svært at svare på. Forløbet er meget langvarigt derinde, fordi vi går og venter på hinanden. Så nogle gange kan noget, der egentlig er relativt enkelt og overskueligt, alligevel tage rigtig mange timer, og så flyver døgnene hurtigt, siger han.
De mange uger med timelange forhandlinger endte i onsdags med, at en eventuel konflikt blev udskudt i yderligere to uger. Parterne mødtes til forhandlinger fredag morgen, men nogle gik i nat hjem for at holde en pause, inden alle mødes igen klokken 10.
Udløber de næste 14 dage uden resultat, vil en strejke iværksættes fra den 6. maj, mens en omfattende lockout kan træde i kraft den 12. maj.
Erklærer forligsmanden forhandlingerne for afsluttet uden resultat, inden de 14 dage er gået, vil en strejke og lockout kunne bryde ud fem dage senere.