Fem millioner kroner.
Så mange penge blev bagmandspolitiet i 2012 advaret om var overført til den svindelmistænkte Anna Britta Troelsgaard Nielsens konti. Det skete ved en såkaldt indberetning fra banken om mulig hvidvask.
Men bagmandspolitiet tog ikke underretningen alvorligt.
Dermed kunne Anna Britta Troelsgaard Nielsen kendt som Britta Nielsen potentielt set være stoppet for flere år siden, indrømmede bagmandspolitiets chef, statsadvokat Morten Niels Jakobsen, her til aften.
DR's erhvervskorrespondent, Jakob Ussing, kalder det for en ren tilståelsessag, at bagmandspolitiet har set sig nødsaget til at melde fejlen ud.
- Det er faktisk et ret stort beløb, som bagmandspolitiet bliver underrettet om, at Britta Nielsen overførte til sine egne konti. Fem millioner kroner må siges at være ret mange penge, og bagmandspolitiet burde være gået igang med at efterforske, om der kunne være tale om mulig svindel, siger han.
- Det er ikke så tit, vi hører, at bagmandspolitiet erkender fejl og ligefrem udsender en pressemeddelelse om det. Det er selvfølgelig fordi, det er en sag, som er meget i fokus, og fordi det er en klokkeklar advarsel om store overførsler til i alt fem millioner kroner, siger Jakob Ussing.
Et system fyldt med fejl
Han bemærker, at bagmandspolitiet her til aften også oplyste, at man ved gennemgangen af hvidvaskunderretningerne også har fundet to nye underretninger om mistænkelige overførsler i Socialstyrelsen i september 2014 og august 2016, der omhandler to andre personer end den hovedmistænkte i sagen.
Disse underretninger er nu også en del af den igangværende efterforskning af den omfattende svindelsag.
Det kan derfor være, at man foruden i 2012 også i 2014 og 2016 kunne have stoppet svindlen, siger korrespondenten.
- Det er med til at bekræfte billedet af, at flere myndigheder har begået fejl i denne her sag. Det står allerede helt klart, at der også er sket klare fejl i Socialstyrelsen, hvor man ikke har haft nogle kontrolsystemer, der har forhindret, at en person har kunne overføre så mange penge til sig selv, siger Jakob Ussing.
Desuden meddelte bagmandspolitiet i dag, at den foreløbige efterforskning viser, at Britta Nielsen er mistænkt for at have svindlet med penge fra Socialstyrelsen siden 1997, og derfor kan svindelbeløbet på 111 millioner kroner blive langt større.
Hidtil har man efterforsket overførsler fra 2002 til 2018, men vælger således nu at gå yderligere fem år tilbage.
Selvom bagmandspolitiet i dag har mere fokus på indberetningerne om hvidvask, som bankerne er forpligtet til at at sende til bagmandspolitiet, kan lignende fejl i fremtiden ikke udelukkes, påpeger korrespondenten.
- Systemet er bedre i dag, hvor der sidder 20 personer på disse indberetninger. Men sidste år kom der også 25.000 indberetninger på et år. Man kan ikke indlede efterforskning af det hele, og derfor kan det ikke udelukkes, at der også i fremtiden vil ske fejl, siger Jakob Ussing.
Sagen kort
- •
Svindelmistanken mod den 64-årige kontorfuldmægtige Anna Britta Troelsgaard Nielsen opstod i august, efter der blev fundet uregelmæssigheder i Socialstyrelsens udbetaling af tilskudsmidler til en kommune.
- •
I over 40 år arbejdede hun i Socialstyrelsen, hvor hun var en "betroet" medarbejder.
- •
Hun er mistænkt for at have misbrugt sin stilling i tilskudsforvaltningen til at trække 111 millioner kroner ud til sine egne lommer.
- •
I alt skal hun have lavet 274 uretmæssige overførsler fra 2002 til i år.
- •
Nu har bagmandspolitiet fundet mistænkelige overførsler helt tilbage fra 1997, hvorfor svindelbeløbet forventes at blive større.
- •
Advarslen til bagmandspolitiet fra 2012 om mistænkelige kontooverførsler til hende drejer sig om i alt fem millioner kroner, som blev overført til den hendes privatkonto og en erhvervskonto til et stutteri, som den 64-årige er indehaver af.
- •
Hun er efterlyst internationalt og er varetægtsfængslet in absentia. Det menes, at hun befinder sig i udlandet.
- •
To personer med tilknytning til hende er sigtet for hæleri.