Korrespondent: Anklagemyndigheden har fået bekræftet, at sagen mod Sanjay Shah er 'ualmindelig stærk'

Den første dom i udbyttesagen er i dag faldet ud til anklagemyndighedens fordel.

Sanjay Shah er tiltalt for at have svindlet den danske statskasse for ni milliarder kroner. (Foto: © Christopher Pike, Associated Press)

De danske myndigheder har i dag taget en stor skalp i det omfattende retsopgør efter udbytteskandalen.

Den 54-årige brite Guenther Klar er blevet dømt seks års fængsel for at have svindlet den danske statskasse for 320 millioner kroner med refusion af udbytteskat. Han ankede dommen på stedet med påstand om afvisning eller frifindelse.

Hermed er han den første, der er dømt i det enorme sagskompleks, hvor statskassen ifølge de danske myndigheder er blevet svindlet for 12,7 milliarder kroner i refusion af udbytteskat mellem 2012 og 2015.

I alt er ni personer tiltalt for at have svindlet for over 10 milliarder kroner. De ni personer betragtes af myndighederne som bagmænd i det enorme svindelnummer mod Danmark.

Ifølge DR Nyheders erhvervskorrespondent, Jakob Ussing, gør man klogt i at bide mærke i dagens dom.

- Dommen er vigtig, fordi en dansk domstol nu for første gang i udbytteskattesagen har slået fast, at der var tale om svindel, som kan udløse en lang fængselsstraf, siger han.

Om under fire uger er det den absolutte hovedperson i udbyttesagen, Sanjay Shahs, tur til at sidde på anklagebænken sammen med sin formodede håndlanger, Anthony Mark Patterson.

De er tiltalt for at have svindlet den danske statskasse for omkring ni milliarder kroner. Begge nægter sig skyldige.

Herunder svarer Jakob Ussing på, hvordan dagens dom kan spille ind i de kommende retsopgør mod blandt andet Sanjay Shah, og sætter længden af dagens dom i perspektiv i forhold til andre sager om økonomisk kriminalitet.

Kan anklagemyndigheden bruge dagens dom i retssagen mod Shah?

Sanjay Shah, da han 6. december sidste år ankom til Kastrup Lufthavn, efter at han blev udleveret fra Dubai. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

- Anklagemyndigheden vil i hvert fald være bekræftet i, at den har en ualmindelig stærk sag mod Sanjay Shah, fordi dagens dom slår fast, at refusion af udbytteskat, som man aldrig har betalt, er svindel.

- Og ifølge Anklagemyndigheden er det også præcis, hvad der er sket i Sanjay Shah-sagen. Shah vil selv hævde, at hans model var helt særlig og lovlig, men man må sige, at det vil være en stor overraskelse, hvis den selv samme domstol i Glostrup når frem til et andet resultat i Shah-sagen.

- Og Shah-sagen omhandler vel at mærke et langt højere beløb, hvilket som regel er udslagsgivende for straffens omfang i bedragerisager, siger Jakob Ussing.

Hvor hård en straf er seks års fængsel for økonomisk kriminalitet?

Stein Bagger fik syv års fængsel for sin rolle i IT Factory-skandalen. (Foto: © liselotte sabroe, Liselotte Sabroe/Scanpix)

- Den er hård og tæt på rekorden på syv års fængsel i bedragerisager, som blandt andre Stein Bagger og Lars Nørholt fik – her var svindelbeløbene noget højere end i Guenther Klar-sagen, men slet ikke så stort som i Sanjay Shah-sagen, hvor tiltalen lyder på svindel for hele ni milliarder kroner.

- Rekordstraffen i en sag om økonomisk kriminalitet er faktisk faldet i en anden dom i dag, nemlig hele ni års fængsel i en sag om forsøg på hvidvask for svimlende 29 milliarder kroner, siger DR Nyheders erhverskorrespondent.