Forstyrret hjerterytme, forhøjet blodtryk, hjertebanken, åndenød, mavepine, kvalme, angst, nervøsitet og søvnbesvær.
Det er de mulige bivirkninger, børn risikerer ved at drikke energidrik, og af samme grund fraråder Fødevarestyrelsen da også børn at indtage den energiholdige drik.
- Bør ikke indtages af børn, gravide og ammende kvinder, lyder advarslen, hvis man læser det med småt bag på flasker og dåser.
En katastrofe
Men mere end en advarsel kan det ikke blive til, og børn og unge i alle aldre kan frit og ganske lovligt købe og drikke alt den energidrik, de vil.
- For mig at se er det her ikke et problem, vi kan negligere. Det er en katastrofe for de unges helbred og deres læringspotentiale, siger søvnekspert Michael Rasmussen. Han er især bekymret over de konsekvenser, indtagelse af energidrik har for de unges søvnbehov.
- En tredjedel af unge teenagere får under syv timers søvn i øjeblikket, og det skal vi som samfund virkelig bekymre os om. Det er grunden til, at de tager de her energistimulerende drikke, og så sover de igen dårligt og skal drikke mere. For mig at se, burde det forbydes øjeblikkeligt, siger Michael Rasmussen.
Salget går strygende
Den seneste undersøge af danskernes forhold til energidrik blev lavet af DTU Fødevareinstituttet i 2014.
- Både brugen af og holdningerne til energidrikke giver anledning til bekymring for, at indtaget vil stige de kommende år, lød en af konklusionerne, og ifølge Jeppe Matthiessen, der er seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet er bivirkningerne udbredte.
- Hver tredje af dem, der bruger energidrik i aldersgruppen 10 til 17 år, har oplevet bivirkninger som søvnløshed, hjertebanken, rastløshed, angst og nervøsitet, siger han.
Og her fire år senere har antagelsen i undersøgelsen vist sig at holde stik. Tal fra bryggeriforeningen og de største producenter viser en stigning i salget på hele 41 procent fra 2016 til 2017.
Men på trods af at både rapporter og eksperter klart advarer mod udviklingen, er der ikke sket noget på området siden 2011, hvor politikerne vedtog føromtalte advarsel.
Forbud eller frit slag?
I mellemtiden har det været op til forældre, skoler og andre, der er tæt på børn og unge at udstikke retningslinjerne for indtaget af energidrik.
Nogle steder er der frit slag, mens andre har lavet forbud. Det er tilfældet på fire skoler i Brønderslev Kommunes nordlige skoledistrikt.
- I samarbejde med skolebestyrelsen og SSP-udvalget lavede vi sidste år et forbud mod energidrik. Så hvis vi ser dem, tager vi dem, siger skoledistriktsleder Christian Bak.
Eleverne skal være friske og klar til at modtage undervisning, når de er i skole, og her er energidrik ikke en del af løsningen - tværtimod, lyder det.
- Bivirkningerne er så fysisk omfattende, at det er dårligt for deres indlæring, siger Christian Bak.
Vil drøfte det med ministeren
Fødevare- og miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har ikke ønsket at stille op til interview, men hans partikollega, fødevare- og børneordfører, Anni Matthiesen (V) vil se på sagen.
- Jeg vil tage en snak med ministeren og drøfte det med vores sundhedsordfører, for jeg synes, den sundhedsmæssige vinkel i det her er vigtig, siger hun.
Anni Matthiesen mener også, at advarslen på dåser og flasker kunne være tydeligere.
- Det er småt skrevet, og det kunne da stå større, og det er da også noget af det, jeg vil stille spørgsmål til, om det ikke kunne være mere synligt, siger hun.
Se ”Kontant: Energidrik – uegnet for børn” i aften 21.00 på DR1.