Josefine Folsted købte hus som projektsalg: Man ved ikke, hvad man får

Byggeriet var stærkt forsinket og viste sig at være så fyldt med fejl, at det nu skal renoveres for en million.

- Jeg vil ikke kaste mig ud i sådan noget en anden gang. Man ved ikke, hvad man får.

Josefine Folsted bor med sin familie i Duemosepark i Farum. Men det har ikke været uden bump på vejen.

Efter planen skal boligen være klar til indflytning i juli 2013. Men først et halvt år senere kan familien flytte ind deres nye hjem.

- Først bliver byggeriet forsinket et halvt år, og så går der yderligere tre måneder med håndværkere ind og ud af huset. Det er en enormt frustrerende situation, fortæller Josefine Folsted.

Må stole på bygherren

Familien køber huset i Duemosepark som et projektsalg af firmaet Casa Futura. Projektsalg betyder, at huset købes ud fra en beskrivelse og en flot visualisering. Men huset er ikke bygget, da de underskriver kontrakten. Ved projektsalg må køberen altså stole på, at bygherren leverer det lovede på den aftalte tid.

Det kan resultere i forsinkelser, byggesjusk og halvfærdige huse, og det er netop, hvad der sker for Josefine Foldsted og familien i Duemosepark.

Ifølge købsaftalen har bygherren ret til at udskyde overtagelsen. Da det sker igen og igen, bliver parterne dog enige om en kompensation på 250 kroner pr. hverdag byggeriet er forsinket.

Det drypper i stuen

Casa Futura får altså god tid til at gøre huset færdigt. Alligevel finder Josefine Folsted og hendes mand alvorlige fejl og mangler, da de sidste håndværkere er kørt.

- Vi tror, vi har købt et færdigt hus. Men da vi flytter ind, skal der laves det ene og det andet, siger hun.

Snart viser der sig også at være skjulte fejl i byggeriet. Pludselig drypper der vand ned i stuen.

- Facaden er ikke lavet, som den skal. Det har betydet, at vi har haft vandindtrængning ind over det ene vindue, fortæller hun.

Skal renoveres for en million

Tommy Bunch-Nielsen er byggeriekspert og bliver hyret til at gennemgå husene i Duemosepark. Faktisk skiller han et af husene ad for at komme til bunds i antallet af fejl og mangler.

- Det er jo et helt nyt hus, og allerede er der skimmel, og der er råd i træværket, siger han.

Alt i alt kommer det til at koste knap en million kroner pr. hus at udbedre fejlene, der primært skyldes, at der er brugt forkerte byggematerialer.

Byggeskadeforsikringen dækker de udvendige fejl, men de indvendige udbedringer må Josefine Foldsted og de andre beboede i Duemosepark selv punge ud til.

Bygherre: Det er meget ulykkeligt

Det er Casa Futura med bygherre Jon Søberg i spidsen, der har stået for opførslen af de problemfyldte huse i Duemosepark. Jon Søberg er dog uforstående over for, at firmaets mangelhistorik er anderledes end andre byggefirmaers.

- Jeg er enig i, at hvis billedet er, som I beskriver, så er det da meget ulykkeligt. Men når jeg ser på vores mangler generelt, så adskiller de sig ikke fra andre byggefirmaers, siger Jon Søberg.

Da byggeriekspert Tommy Bunch-Nielsen gennemgik husene, fandt han blandt andet hul i dampspærrerne, underdimensionerede bærende elementer omkring vinduerne og en vindspærrer, der ikke duer til formålet. Men det billede kan Jon Søberg heller ikke genkende.

- Jeg er ikke uenig i, at der er nogle fejl, som skal laves. Men jeg har ikke fået dokumenteret, at der er brugt forkerte byggematerialer, siger han.